Η Κίνα δεν χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

Η Κίνα δεν χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με την ευελιξία που έχει επιδείξει σε παλαιότερες διενέξεις με τους εμπορικούς της εταίρους, η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στις απαιτήσεις τους για χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Αναμένεται, έτσι, να εφεσιβάλει την εναντίον της απόφαση που εξέδωσε ο ΠΟΕ την περασμένη εβδομάδα μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ.

Η απόφαση καλεί την Κίνα να προχωρήσει σε αύξηση των εξαγωγών των 17 μετάλλων που ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων γαιών, των οποίων έχει σχεδόν την παγκόσμια αποκλειστικότητα και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικών, άμυνας, ακόμη και της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τον λόγο αυτό μετέβη αυτές τις ημέρες στην Κίνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα επιχειρήσει να ασκήσει πιέσεις κατά της μείωσης των εξαγωγών των επίμαχων αυτών πρώτων υλών. Παρά την προθυμία που έχει εκφράσει για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Πεκίνο δεν αναμένεται, πάντως, να υποκύψει. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο σε μια σειρά θεμάτων, ενώ η κινεζική κυβέρνηση επιμένει πως οι πιέσεις επί του θέματος των σπάνιων γαιών απειλούν τη δυνατότητά της να ελέγχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και να προστατεύει το περιβάλλον.

Την υπόθεση παρακολουθούν προσεκτικά κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί κύκλοι, που εκφράζουν φόβους ότι η στάση του Πεκίνου στο θέμα των σπάνιων γαιών ενδέχεται να δημιουργήσει προηγούμενο και να ενθαρρύνει χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες να επιβάλουν αντίστοιχους περιορισμούς στις εξαγωγές τους. Οπως προειδοποιεί ο ΠΟΕ, στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να σημειωθούν σημαντικές ελλείψεις στη διεθνή αγορά με ό,τι συνεπάγεται αυτό για πιθανή εκτίναξη των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή