Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της αναμένει η Alcoa

Υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της αναμένει η Alcoa

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγός αλουμινίου των ΗΠΑ, η Alcoa Inc., αναμένεται να ανακοινώσει υπερδιπλασιασμό των κερδών της για το β΄ τρίμηνο μετά την τόνωση της ζήτησης που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από πελάτες του διαμετρήματος της General Motors και της Airbus. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ 14 αναλυτών του κλάδου, εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, τα κέρδη της εν λόγω βιομηχανίας έχουν αυξηθεί στα 33 σεντς ανά μετοχή από τα 13 σεντς ανά μετοχή στα οποία ανέρχονταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Παράγοντας ενίσχυσης των κερδών της Alcoa υπήρξε η άνοδος 24% που σημείωσαν το β΄ τρίμηνο οι τιμές του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου χάρη, βέβαια, στην εκτίναξη της ζήτησης από την Κίνα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κλάους Κλάινφελντ, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 12% το 2011 και θα διπλασιαστεί στα τέλη της δεκαετίας καθώς οι χώρες της Ασίας οικοδομούν περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων, ενώ αγοράζουν περισσότερα αεροσκάφη, αυτοκίνητα και σιδηροδρόμους. Σημειωτέον ότι η τιμή της μετοχής της Alcoa σημείωσε το β΄ τρίμηνο συνολική άνοδο 22%, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα το αλουμίνιο για άμεση παράδοση έφθασε τα 2.600 δολάρια ο μετρικός τόνος, καταγράφοντας σημαντική άνοδο από τα 2.092 δολάρια στα οποία ανερχόταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Το 2010 τα έσοδα της εταιρείας από τις πωλήσεις στον κλάδο της αεροδιαστημικής έφθασαν τα 2,9 δισ. δολάρια, σε σύνολο πωλήσεων ύψους 21 δισ. δολαρίων. Οι φορτώσεις στην αεροδιαστημική βιομηχανία αναμένεται μάλιστα να σημειώσουν αύξηση 15% το 2011. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων πρόκειται να σημειώσουν αύξηση 9% ενώ το περιεχόμενο των αυτοκινήτων σε αλουμίνιο θα αυξάνεται κατά 1,5% ετησίως, καθώς οι βιομηχανίες αντικαθιστούν τον χάλυβα με το σαφώς ελαφρότερο αλουμίνιο. Καθοριστική για τις πωλήσεις της Alcoa ήταν η επέκταση στην οποία προχώρησε φέτος η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία GM ανοίγοντας καινούργιες μονάδες παραγωγής. Το β΄ τρίμηνο, πάντως, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής του αλουμινίου. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Γου, αναλυτή της Citigroup στο Σαν Φρανσίσκο, η διολίσθηση του δολαρίου έναντι νομισμάτων χωρών στις οποίες διατηρεί δραστηριότητες η Alcoa είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος κατά δύο δολάρια ανά λίβρα αλουμινίου σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή