Εν συντομια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύφεση κόστισε 7.300 δολ. ανά Αμερικανό σε κατανάλωση

Η 18μηνη αμερικανική ύφεση, που έλαβε τέλος τον Ιούνιο του 2009, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κάθε Αμερικανού κατά 7.300 δολάρια ή 175 δολάρια μηνιαίως, σύμφωνα με έκθεση του ερευνητή της Fed του Σαν Φρανσίσκο Κέβιν Λάνσινγκ. Η έκθεση καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να πράξουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές φούσκες στα περιουσιακά στοιχεία, προτού αυτές σκάσουν και βλάψουν την οικονομία. Αύριο αναμένεται η εξαμηνιαία έκθεση του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι (φωτογραφία).

Σημαντική άνοδο 8,6% σημείωσαν σε μηναία βάση οι τιμές καταναλωτή στη Λευκορωσία τον Ιούνιο, μετά και την αύξηση 13,1% του Μαΐου, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο της κυβέρνησης της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ήταν αυξημένες 43,8%. Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει τον Μάιο σε υποτίμηση του νομίσματος της χώρας κατά 36% στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών της.

Ανοδος παραγωγής στη βιομηχανία 2%

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής της Γαλλίας τον Μάιο, λαμβάνοντας ώθηση από το αυξημένο επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 2% από τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,5%. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η γαλλική βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 0,5%. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, το επίπεδο της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε 4,8% υψηλότερα.

Σχέδια για άνοιγμα επαγγελμάτων στη Βρετανία σε κλάδους υπηρεσιών

Η κυβέρνηση της Βρετανίας παρουσίασε χθες τα σχέδιά της για το άνοιγμα των επαγγελμάτων σε κλάδους υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η στεγαστική αγορά. Εχοντας ως στόχο την αποκέντρωση της εξουσίας και τη διεύρυνση του φάσματος των φορέων παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, το Open Public Service white paper, η γνωστή και ως Λευκή Βίβλος των δημοσίων υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο προσφοράς των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας. «Αυτή η Λευκή Βίβλος αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν έχει σημασία εάν οι πάροχοι των υπηρεσιών θα είναι από τον κρατικό, τον ιδιωτικό ή ακόμα και τον εθελοντικό τομέα, αλλά σημασία έχει να προσφέρουν μια καλή υπηρεσία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία).

Αποζημιώσεις διεκδικούν μέτοχοι του Αρίς-Ασκελόν από την Αίγυπτο

Αποζημιώσεις αξίας έως και 8 δισ. δολαρίων διεκδικούν οι μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου Αρίς-Ασκελόν, της ισραηλινής EMG από την Αίγυπτο, επικαλούμενοι τις ζημιές που προέκυψαν από τις διακοπές παροχής φυσικού αερίου. Τις διαδικασίες της αγωγής κίνησαν οι μέτοχοι της EMG από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη, κατηγορώντας τη χώρα της Βορείου Αφρικής για τις τρεις εκρήξεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στο Ισραήλ, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της EMG, Νίμροντ Νόβικ. «Οι δικηγόροι έχουν ήδη ενημερώσει τόσο την κυβέρνηση της Αιγύπτου, όσο και των ΗΠΑ και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων χωρών, ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει» ανέφερε ο κ. Νόβικ.

Πρόταση εξαγοράς της Macarthur από Peabody και ΑrcelorΜittal

Οι εταιρείες Peabody Energy και ArcelorMittal κατέθεσαν από κοινού αρχική πρόταση εξαγοράς της αυστραλιανής εταιρείας εξαγωγών άνθρακα Macarthur Coal. Ο όμιλος χαλυβουργίας ArcelorMittal και η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα, θα προσφέρουν 15,5 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, αποτιμώντας την Macarthur Coal στα 4,7 δισ. δολ. Αυστραλίας (3,63 δισ.). Σημειώνεται ότι η ArcelorMittal ελέγχει ήδη ένα ποσοστό 16% στην αυστραλιανή εταιρεία, ενώ συμμετοχή 22,78% διατηρούν από κοινού η κινεζική Citic και η νοτιοκορεατική Posco. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς, οι δύο εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ορυχεία της πολιτείας Κουίνσλαντ, από την οποία προέρχεται η μισή ποσότητα άνθρακα που διοχετεύει η χώρα στις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή