Ανησυχία για τα τεστ κοπώσεως

Ανησυχία για τα τεστ κοπώσεως

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ανησυχία ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ κοπώσεως 91 ευρωπαϊκών τραπεζών. Με τα ερωτήματα να αιωρούνται για το εάν η δημοσιονομική κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα επεκταθεί στην Ιταλία, ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε χθες, αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπογραμμίζουν ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που διεξάγει τα τεστ, αμφισβητηθεί από οικονομικούς αναλυτές με δικές τους αντίστοιχες ασκήσεις προσομοίωσης. Στα τεστ αντοχής των τραπεζών δοκιμάζονται οι κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών σε μια σειρά υποθετικών σεναρίων για την επιδείνωση της οικονομίας και των αγορών.

Η ΕΒΑ δεν έχει υποσχεθεί μόνον ότι τα τεστ θα είναι αυστηρότερα από πέρυσι, αλλά και ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της εκάστοτε τράπεζας σε κρατικά ομόλογα. Η Γερμανία αντιδρά, και τη Δευτέρα η γερμανική επιτροπή πιστώσεων (ΖΚΑ) απέστειλε επιστολή στην ΕΒΑ, όπου υπογραμμίζει ότι η δημοσιοποίηση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων από την περιφέρεια της Ευρωζώνης θα θέσει τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αδύναμη θέση ως προς τους ανταγωνιστές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή