Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «επιλεκτική χρεοκοπία» απειλεί και την Ουάσιγκτον η Standard & Poor’s, ωστόσο το μόνο που ενδιαφέρει τους Ρεπουμπλικανούς είναι το πώς θα ταπεινώσουν τον πρόεδρο Ομπάμα. Στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από το επίπεδο ΑΑΑ σε εκείνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», απειλεί να προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγων αξίας 30 δισ. δολαρίων που λήγουν στις 4 Αυγούστου. Αντίστοιχη προειδοποίηση με τη S&P διατύπωσε πρόσφατα και ο οίκος Μoody’s.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς για την αναγκαία αύξηση των ορίων δανεισμού της χώρας -σήμερα στα 14,3 τρισ. δολ. – απέτυχαν. Με συνέπεια, η κυβέρνηση Ομπάμα να κινδυνεύει να υποστεί αυτό που έπαθε η κυβέρνηση Κλίντον στα μέσα της δεκαετίας ’90. Δηλαδή, να κατεβάσει ρολά. Ο συμβιβασμός που επιδίωξε ο Ομπάμα με τους πολιτικούς αντιπάλους του προσέκρουσε σε τοίχο ηλιθιότητας και αδιαλλαξίας. Ορατός ο κίνδυνος να «στερέψει» από ρευστό το αμερικανικό Δημόσιο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, δεν συναίνεσε προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει στο αμερικανικό Δημόσιο να χρηματοδοτείται. Οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και Ρεπουμπλικανοί) εμμένουν πεισματικά στις διαμετρικά αντίθετες απόψεις τους για τους πόρους χρηματοδότησης της λειτουργία του.

Ο Λευκός Οίκος άφησε χθες να εννοηθεί ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα δεν προτίθεται να μεταβεί στο Κογκρέσο για να συζητηθεί με τους Ρεπουμπλικανούς το χρέος»! Δηλαδή, απέρριψε την πρόσκληση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακντόνελ, προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο Καπιτώλιο προκειμένου να γίνει συζήτηση για το μείζον ζήτημα της αύξησης του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Εν τω μεταξύ, o περιβόητος Μοχάμεντ ελ Εριάν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη αποτυχία αύξησης του ορίου δανεισμού. «Υπάρχει ο κίνδυνος για μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που είχαμε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008», προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο μίστερ ΒΙΜCΟ.

Ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται ο πρόεδρος να ακούσει να του λένε ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξουν. Δεν είναι μια συζήτηση που αξίζει να γίνει», τόνισε ο κ. Κάρνεϊ. Παρά τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί επιδεικνύουν αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας το τρέχον οικονομικό έτος. Η διακομματική επιτροπή, που είχε αναλάβει από τον Ιανουάριο να βρει συμβιβαστική λύση, έχει διαλυθεί. Με το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο 60ετίας, οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν παράλογες πιέσεις για περικοπές δαπανών τουλάχιστον 2 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 2 Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκασθεί να κηρύξει στάση πληρωμών. Το υπουργείο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις δαπάνες που θα διακόψει πρώτα. Μπορεί να μην καταβληθούν συντάξεις πριν αποφασίσει να μην καταβάλει τους τόκους των ομολόγων που λήγουν. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο, και μια πλήρης χρεοκοπία. Τι θα γίνει όμως στον κόσμο εάν το πιο αξιόπιστο κράτος δεν εξυπηρετήσει το χρέος του; Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η συμφωνία μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών, να επεκτείνουν τις φορολογικές περικοπές του Τζορτζ Μπους και να θέσουν σε εφαρμογή νέες, έκανε τους αναλυτές να προβλέψουν το 2011 ανάπτυξη 3% – 4%. Ωστόσο, τα γεγονότα τούς αναγκάζουν να απολογούνται συνεχώς. Αρχικά, ενέσκηψαν χιονοθύελλες, μετά ήρθε ο σεισμός, το τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προμήθεια ανταλλακτικών στα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Το χιόνι μετά έλιωσε, σημειώθηκαν πλημμύρες στο Αρκανσο, στο Μισισίπι, το Τενεσί και το Μιζούρι, και κατόπιν η Αλαμπάμα επλήγη από τυφώνες, όπως και το Μιζούρι. Καθένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισε στην Αμερική τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια σε ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή