Η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο

Η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης προκαλεί ανησυχία στο Πεκίνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, δήλωσε ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού παραμένει η άμεση προτεραιότητά του, αλλά πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τις συνέπειες της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη. «Πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης μεγάλων επιπτώσεων στη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα από το συνδυασμό των μεταγενέστερων συνεπειών της νομισματικής πολιτικής και άλλων παραγόντων», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί μέχρι στιγμής την πιο σαφή έκφραση ανησυχίας από το Πεκίνο σχετικά με τις ενδείξεις για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. «Πρέπει να επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο οικονομολόγος της UBS στο Χονγκ Κονγκ, Τάο Ουάνγκ, επισημαίνει ότι η διατύπωση στην ανακοίνωση του κ. Γουέν δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία του Πεκίνου όσον αφορά στον κινεζικό ρυθμό ανάπτυξης. «Δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για το υπόλοιπο του έτους», εκτιμά ο ίδιος. Η Κίνα θα δημοσιεύσει, σήμερα, τα στοιχεία για τον επίσημο ρυθμό ανάπτυξης του β΄ τριμήνου, με τους αναλυτές να αναμένουν μια επιβράδυνση από την ανάπτυξη 9,7% του α΄ τρίμηνου. Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για την ανάπτυξη φέτος είναι 8%.

Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Ιούνιο στο 6,4%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008, όταν είχε αυξηθεί κατά 7,1%. Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανέφερε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 14,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Οι δαπάνες για τρόφιμα ανέρχονται σε πάνω από το ένα τρίτο των δαπανών του μέσου Κινέζου πολίτη. Επικεφαλής τοπικών κυβερνήσεων, εμπειρογνώμονες και στελέχη από χαλυβουργίες και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στον Κινέζο πρωθυπουργό προκειμένου να βρει μια λύση για τα «διλήμματα» που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία.

Νομισματική πολιτική

Ο κ. Γουέν επανέλαβε ότι η γενική κατεύθυνση της κινεζικής νομισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να τελειοποιήσει τις πολιτικές της όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με λογικό τρόπο τα διάφορα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, ώστε οι πολιτικές μας να είναι περισσότερο στοχευμένες», υπογράμμισε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Κίνα θα προωθήσει την απελευθέρωση τόσο της συναλλαγματικής ισοτιμίας της όσο και του καθεστώς των επιτοκίων, και θα βελτιώσει τη διαχείριση των εκτός ισολογισμού στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών. Παράλληλα, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη διαχείριση του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων με σκοπό τη σταδιακή αντιμετώπιση των κινδύνων που θέτει αυτό για την οικονομία. Τέλος, ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των ελέγχων στην αγορά των ακινήτων

Το συνάλλαγμα

Ξεχωριστή έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ανέφερε ότι τα αποθέματα συναλλάγματος της Κίνας διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο επίπεδο ρεκόρ των 3,2 τρισ. δολαρίων, μια εξέλιξη που απειλεί τη χώρα με υψηλότερο πληθωρισμό, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός επεκτείνεται ταχύτερα των προβλέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή