Κόστος φυσικών καταστροφών, 60 δισ. δολ.

Κόστος φυσικών καταστροφών, 60 δισ. δολ.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φυσικές καταστροφές κόστισαν στις ασφαλιστικές εταιρείες 60 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, ποσό σχεδόν πενταπλάσιο του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τη γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re. «Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων απωλειών έχει καταλογιστεί στον σεισμό στην Ιαπωνία» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία υπολογίζει το σύνολο των οικονομικών ζημιών στα 265 δισ. δολάρια για την περίοδο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη μέχρι πρότινος πιο ζημιογόνα περίοδο, που σημειώθηκε το έτος 2005. Ασφαλιστικές όπως η Allianz και η Axa και οι αντασφαλιστικές, οι οποίες βοηθούν τις πρώτες με τους δικούς τους κινδύνους, είχαν φέτος το πιο δαπανηρό πρώτο τρίμηνο στην ιστορία τους λόγω καταστροφών, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι της Ιαπωνίας, ο κυκλώνας και οι πλημμύρες στην Αυστραλία και οι σεισμοί που έπληξαν το Κρίστεντσερτς της Νέας Ζηλανδίας τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία προκάλεσε το α΄ εξάμηνο τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές, οι οποίες υπολογίζονται στα 210 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον έτσι την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, οι απώλειες που ανέλαβαν οι ασφαλιστικές, τις οποίες η Munich Re υπολογίζει στα 30 δισ. δολ., δεν αναμένεται να φτάσουν τις ζημιές 62,2 δισ. δολ. που ανέλαβαν μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αντασφαλιστικής.

Συνήθως, οι πρώτοι έξι μήνες ενός έτους προκαλούν χαμηλότερο επίπεδο ζημιών στις ασφαλιστικές σε σχέση με το β΄ εξάμηνο, το οποίο τείνει να επηρεάζεται από τυφώνες στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και από τροπικούς κυκλώνες στην περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, επισημαίνει η Munich Re. Μέχρι στιγμής φέτος, η ακτές των ΗΠΑ δεν έχουν χτυπηθεί από κάποιο μεγάλο τυφώνα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη φετινή περίοδο στον Ατλαντικό κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δραστηριότητα από ένα μέσο έτος, το οποίο πλήττεται από 11 γνωστές καταιγίδες. Οι τυφώνες παρακολουθούνται στενά, καθώς αποτελούν απειλή για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και στις αγροκαλλιέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή