Δύο ελληνικές και δύο κυπριακές τράπεζες «ευάλωτες» στα τεστ αντοχής

Δύο ελληνικές και δύο κυπριακές τράπεζες «ευάλωτες» στα τεστ αντοχής

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα της Morgan Stanley προβλέπει ότι στα τεστ κοπώσεως που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αποτυγχάνουν 10 τράπεζες, παρουσιάζοντας συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 30 με 40 δισ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της Nomura, ευάλωτες είναι, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές Τράπεζα Πειραιώς και ATEBank, οι κυπριακές Bank of Cyprus και Marfin Popular Bank, οι ιρλανδικές Bank of Ireland και Allied Irish Banks και οι ισπανικές Bankinter και Sabadell.

Οι αναλυτές της Nomura αναφέρονται επίσης σε κάποιες μη εισηγμένες τράπεζες στη Γερμανία και στην Ισπανία κάποιες περιφερειακές cajas. «Είναι ένα γνωστό δείγμα τραπεζών», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο Reuters.

Σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές που μιλούν στο πρακτορείο όμως, τα αποτελέσματα των επίμαχων τεστ αντοχής σε 91 τράπεζες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, η αύξηση του οποίου πυροδοτείται από την αναποφασιστικότητα και τη σύγχυση των Ευρωπαίων ηγετών για την επίλυση της κλιμακούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Στη διατραπεζική αγορά, το τριμηνιαίο επιτόκιο Euribor αναρριχήθηκε χθες στο υψηλό διετίας, φθάνοντας 1,601% ύστερα από δέκα ημέρες συναπτής ανόδου.

Εάν, παρά ταύτα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), η οποία διεξάγει τα τεστ, αποφασίσει πως το κεφαλαιακό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλό για να το αναπληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε. Ε. είναι διατεθειμένοι να παράσχουν κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ecofin, «στα μέτρα στήριξης των τραπεζών περιλαμβάνεται ένα σταθερό πλαίσιο κυβερνητικής στήριξης». Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε. Ε., Ολι Ρεν, δήλωσε ότι μετά τον εντοπισμό των κεφαλαιακά ευάλωτων τραπεζών, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους ή των δραστηριοτήτων τους.

Το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων των τραπεζών αναμένεται να είναι, φέτος, αρκετά μεγαλύτερο από τα 3,2 δισ. ευρώ που είχαν δημοσιοποιηθεί πέρυσι για επτά από 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, εκ των οποίων, σημειωτέον, καμία δεν ήταν ιρλανδική. Τα περυσινά τεστ καταδικάστηκαν, τελικά, σε αποτυχία, επειδή πέντε μήνες αργότερα η Ιρλανδία κατέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης εξαιτίας του τεράστιου κόστους διάσωσης των τραπεζών της. Τον περασμένο Νοέμβριο, ειδικότερα, ζήτησε δάνεια 90 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., με το δημοσιονομικό έλλειμμα να διπλασιάζεται εν μια νυκτί στο 32%.

Οικονομικοί αναλυτές καταλήγουν, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι η δημοσιονομική κρίση είναι, επί της ουσίας, πολιτική. Ουσιαστικά, επιτείνεται από την έλλειψη συνοχής και συντονισμού των «27» ως προς την εξεύρεση μιας λύσης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει δισ. ευρώ σε ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης δέχονται αυξανόμενες πιέσεις από τη σύγχυση που επικρατεί ως προς την κατάλληλη φόρμουλα εξόδου από το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Οι καθυστερήσεις αυτές, εντέλει, είναι επιζήμιες για το τραπεζικό σύστημα και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Χθες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το χρέος της ιρλανδικής οικονομίας στην κατηγορία «junk», υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. Σε νέα υποβάθμιση και για τα ελληνικά ομόλογα προχώρησε, επίσης χθες, η Fitch.

Στα σενάρια των τεστ αντοχής σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες περιλαμβάνονται υποθέσεις για συρρίκνωση της Ευρωζώνης κατά 0,5% μέχρι τα τέλη του 2011, υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών κατά 15% και το ενδεχόμενο απωλειών στις αγορές χρέους, ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Αντρέα Ενρια, πρόεδρος της ΕΒΑ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και όχι στις Βρυξέλλες, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι τα φετινά τεστ κοπώσεως θα προσφέρουν μια «πρωτόγνωρα» διεισδυτική εικόνα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η οποία θα είναι αρκετά χρήσιμη σε αυτήν τη συγκυρία των μεγάλων αναταραχών. Εκτός της λεπτομερούς ανακοίνωσης των τεστ αντοχής, η ΕΒΑ έχει δεσμευτεί, επίσης, για την πλήρη δημοσιοποίηση της εικόνας που αφορά τα κρατικά ομόλογα 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων τίτλων κρατικού χρέους των κρατών-μελών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η γερμανική επιτροπή πιστώσεων (ΖΚΑ) απέστειλε προ ημερών επιστολή στην ΕΒΑ όπου υπογραμμίζει ότι η δημοσιοποίηση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων κάθε τράπεζας θα θέσει αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης σε αδύναμη θέση ως προς τους ανταγωνιστές της. «Τα στοιχεία αυτά θα επιτείνουν τη δημοσιονομική κρίση», αναφέρεται σε επιστολή της κεντρικής επιτροπής πίστωσης (ZKA) στην ΕΒΑ.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Ε. Ε. υπογραμμίζουν ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που διεξάγει τα τεστ, αμφισβητηθεί από οικονομικούς αναλυτές με δικές τους αντίστοιχες ασκήσεις προσομοίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή