Στον αέρα η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής του Eurogroup

Στον αέρα η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής του Eurogroup

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιο παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Eurogroup, εξαιτίας αντιρρήσεων που προβάλλει η Γερμανία. Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια τέτοια συνάντηση» αν και προηγουμένως είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για κάτι τέτοιο, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνόδου την Παρασκευή «προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα για την εκτόνωση των αγορών».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η Γερμανία αρνείται να ορίσει ημερομηνία αν δεν έχει προλειανθεί το έδαφος για τη λήψη αποφάσεων και πως «έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα». Σύμφωνα, άλλωστε, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Γερμανοί έχουν εξαγριωθεί γιατί θεωρούν ότι «τους έχουν στριμώξει στη γωνία» και επιμένουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή.

Παράλληλα, όμως, εντείνονται οι πιέσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομολόγους. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι, η χώρα του οποίου επλήγη από τη νέα υποβάθμιση της Moody’s, τόνισε χθες πως αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση την Παρασκευή πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να παρουσιάσουν συνολική λύση για την κρίση χρέους. Ο μέλλων πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε πως η κρίση έχει εισέλθει σε νέα φάση και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να παρουσιάσουν σαφή λύση, τονίζοντας πως «όσοι χειρίζονται την κρίση χρέους πρέπει να καταστήσουν σαφείς τους πολιτικούς στόχους τους, το εύρος των εργαλείων τους και το ποσό των πόρων που διαθέτουν».

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, παραδέχθηκε πως εφόσον βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών, η Ιταλία «πρέπει να κάνει περισσότερα και θα κάνει περισσότερα». Ετσι, δεσμεύθηκε πως θα ψηφισθεί μέχρι την Παρασκευή το πρόγραμμα περικοπών δαπανών ύψους 40 δισ. ευρώ με σκοπό τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Το εν λόγω πρόγραμμα έσπευσε να σχολιάσει θετικά η Fitch, που σε ειδική έκθεσή της το χαρακτήρισε χθες «φιλόδοξο» και προέβλεψε πως αν δεν υπάρξουν απρόοπτες αρνητικές εξελίξεις θα σταθεροποιηθεί η βαθμολογία του χρέους της Ιταλίας στο ΑΑ-. Παράλληλα, η Moody’s τόνισε πως «το χρέος της Ιταλίας είναι βιώσιμο ακόμη κι αν ανέβουν τα spreads» και πως «το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώρια ελιγμών, ενώ πολλά ιταλικά ομόλογα λήγουν έπειτα από πολύ καιρό». Στην Ισπανία, άλλωστε, η υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, προειδοποίησε χθες τους Ισπανούς πως ενδέχεται το 2012 να κριθούν αναγκαίες ακόμη πιο ριζικές περικοπές δαπανών από αυτές που ενέκρινε το ισπανικό Κοινοβούλιο μόλις μία ημέρα πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή