H Ιρλανδία ακολουθεί την τύχη Ελλάδας, Πορτογαλίας

H Ιρλανδία ακολουθεί την τύχη Ελλάδας, Πορτογαλίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκπονήσουν ενιαίο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης μετά την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει το χρέος της χώρας του στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών», όπου ήδη τοποθετεί τα ελληνικά και πορτογαλικά. Αποδεχόμενη πως η χώρα επιτυγχάνει ώς τώρα τους στόχους του δικού της μνημονίου, η Moody’s επικαλέστηκε το ίδιο σκεπτικό με το οποίο υποβάθμισε την Πορτογαλία πριν από μια εβδομάδα: πως αυξάνεται η πιθανότητα να χρειαστεί δεύτερο πακέτο στήριξης που θα συνεπάγεται απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές της.

Η βαθμολογία των ιρλανδικών ομολόγων είναι πλέον Ba1 από Baa3, ενώ η προοπτική της παραμένει «αρνητική». Οι άλλοι δύο οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, Standard & Poor’s και Fitch Ratings, διατηρούν τη βαθμολογία της μια βαθμίδα πάνω από εκείνη της Πορτογαλίας και έξι πάνω από της Ελλάδας, στο ΒΒΒ-, η οποία είναι τρεις βαθμίδες πάνω από τα ομόλογα σκουπίδια. Εχουν, άλλωστε, βαθμολογήσει την προοπτική της σταθερή η S&P’s και αρνητική η Fitch. Η κίνηση της Moody’s, όμως, εκτιμάται πως θα ασκήσει πιέσεις στις βαθμολογίες και των δύο άλλων οίκων. Ακολούθησε πτώση των ιρλανδικών ομολόγων για έκτη ημέρα, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά 43 μονάδες βάσης στο ρεκόρ του 13,78% για να υποχωρήσουν αργότερα στο 13,65%. Το spread τους διευρύνθηκε κατά 32 μονάδες βάσης σχεδόν στο 11%. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, και τα έντοκα γραμμάτια του ιρλανδικού Δημοσίου με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά 92 μονάδες βάσης στο 18,65% αφού σημείωσαν πρώτα ρεκόρ στο 18,68%.

Αρνητικές ήταν, βέβαια, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιρλανδίας, η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της οποίας προεξόφλησε πως η υποβάθμιση «θα δυσχεράνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές το επόμενο έτος», όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν. Προκειμένου να ανακτήσει η χώρα του την εμπιστοσύνη των αγορών, ο κ. Νούναν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών άνω των 3,6 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για το 2012. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, όταν η Ιρλανδία συνήψε δάνειο με την Ε. Ε. και το ΔΝΤ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της ήταν μόλις 9,5%, που τότε είχε θεωρηθεί ιλιγγιώδες. Μόλις πριν από δύο χρόνια η βαθμολογία της ήταν η ανώτερη Aaa.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή