Ανησυχίες της EBRD για επέκταση της κρίσης στην Αν. Ευρώπη

Ανησυχίες της EBRD για επέκταση της κρίσης στην Αν. Ευρώπη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει εισέλθει σε «αχαρτογράφητη» περιοχή, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για επέκτασή της και στην ανατολική Ευρώπη μέσω των τραπεζικών και εμπορικών συνδέσεων, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (EBRD). Οι μετοχές των ιταλικών UniCredit και Intesa Sanpaolo, δύο εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ανατολική Ευρώπη, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου, καθώς οι πολιτικές διαμάχες απειλούν να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ελλείμματος στην Ιταλία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε μια αχαρτογράφητη περιοχή», αναφέρει ο Ερικ Μπέργκλοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, η οποία επενδύει στη ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. «Η πηγή της μετάδοσης δείχνει να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η EBRD είχε ηγηθεί των προσπαθειών να πείσει τις δυτικές τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν το 76% της τραπεζικής αγοράς της ανατολικής Ευρώπης, να μην εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους προς την περιοχή, το 2008. Η επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία, την τέταρτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν το επίπεδο δανεισμού τους στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που εμφανίσουν ζημίες στις εγχώριες αγορές του, θέτοντας έτσι σε στασιμότητα την ανάκαμψη της περιοχής. Ο κ. Μπέργκλοφ επισημαίνει ότι η συνολική προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης έχει επικεντρωθεί στο να χτιστεί μια γραμμή άμυνας μεταξύ των τριών χωρών που έχουν ήδη προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, και της Ισπανίας, ενδεχομένως και της Ιταλίας. «Πλέον, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της άμυνας να αντέξει στην πίεση»..

«Ξαφνικά, οι αγορές δείχνουν να έχουν μια περισσότερο απαισιόδοξη εικόνα για την πιθανότητα επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης», συμπληρώνει ο κ. Μπέργκλοφ. «Οι πιθανές άμεσες επιδράσεις είναι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και οι έμμεσες συνέπειες είναι μέσω των τραπεζών στη Δυτική Ευρώπη, και εν τέλει μέσω της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», τη μεγαλύτερη αγορά για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Παρόλο που η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η περιοχή που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δεδομένης της εγγύτητάς της με την Ελλάδα, μια κλιμάκωση της κρίσης θα πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, με συνέπειες για το σύνολο των χωρών της EBRD. Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια έλαβαν δάνεια αξίας 630 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Κοντά στο ένα τρίτο των τραπεζών της Βουλγαρίας και το 12% της Ρουμανίας ελέγχονται από ελληνικές τράπεζες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις τράπεζες των Σκοπίων, Σερβίας και Αλβανίας κυμαίνονται μεταξύ 15% και 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή