Αποσύρεται από τα τεστ αντοχής η Helaba

Αποσύρεται από τα τεστ αντοχής η Helaba

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόσμενη τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των επίμαχων αποτελεσμάτων από τα τεστ αντοχής που διενήργησε η νέα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) σε 91 τράπεζες. H Landesbank Hessen-Th­ringen ή Helaba, ένας από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς τραπεζικούς ομίλους της Γερμανίας με μετόχους, μεταξύ άλλων, τα κρατίδια της Εσσης και της Θουριγγίας, ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από τα τεστ της ΕΒΑ. Δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει δικά της αποτελέσματα από ανάλογες ασκήσεις προσομοίωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποτύγχανε με βάση τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΒΑ.

Στην Ισπανία, παράλληλα, οι Banco Pastor και CatalunyaCaixa ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν τα τεστ της ΕΒΑ μόνον εάν στην αξιολόγηση της συμπεριλαμβάνονταν οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, όπως πέρυσι. Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελενα Σαλγκάδο, άσκησε τη δική της κριτική. «Κατά τη δική μου άποψη, δεν κατανοώ γιατί η ΕΒΑ δεν συμπεριλαμβάνει αυτό το δίχτυ ασφαλείας ως κεφάλαιο, όπως είχε γίνει πέρυσι». Θέση επί του θέματος έλαβε έμμεσα και ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Δήλωσε ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι αρκετά εύρωστες για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προαναφερόμενες αντιδράσεις εγείρουν ερωτήματα για την αξιοπιστία των τεστ της ΕΒΑ. Η γερμανική επιτροπή πιστώσεων (ΖΚΑ) απέστειλε προ ημερών επιστολή στην οποία υπογραμμίζει ότι η λεπτομερής δημοσιοποίηση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων κάθε τράπεζας εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης θα θέσει αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση σε αδύναμη θέση στην αντίληψη των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, η παράκαμψη της ΕΒΑ υποβαθμίζει έναν νεοσύστατο θεσμό της Ε.Ε. πριν ακόμη κριθεί το έργο του.

Ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Αντρέα Ενρια, έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι τα τεστ θα είναι αυστηρότερα μετά το περυσινό φιάσκο. Είπε, επίσης, ότι θα δημοσιοποιηθούν λεπτομερή στοιχεία για την έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Λόγος έχει γίνει για 3.000 στατιστικά δεδομένα από τους ισολογισμούς των τραπεζών αντί των 100, πέρυσι. Εναν χρόνο πριν, τα τεστ παρουσίασαν συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ σε επτά από 91 τράπεζες, εκ των οποίων καμία δεν ήταν ιρλανδική. Πέντε μήνες μετά, η Ιρλανδία κατέφυγε στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ, ζητώντας δάνεια 90 δισ. ευρώ λόγω του υπέρογκου κόστους διάσωσης των τραπεζών της.

Διευκρινίσεις

Η Helaba διευκρίνισε, χθες, ότι η ΕΒΑ αποφάσισε αιφνιδίως να μην της επιτρέψει να συμπεριλάβει στον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1), κεντρικό σημείο αναφοράς για τη φερεγγυότητα μιας τράπεζας, μέρος από τα «υβριδικά κεφάλαιά» της. Αναφέρονταν, ουσιαστικά, σε κρατικούς πόρους, γνωστούς στη διεθνή γλώσσα των αγορών ως «silent participants» (κεφάλαια ανάγκης), που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, οι οποίες αποτελούν βασικό συστατικό του δείκτη Tier 1. Οι πόροι αυτοί παραχωρήθηκαν εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης από το Βερολίνο για την ενίσχυση των Landesbanken. Η Helaba υποστηρίζει ότι η ΕΒΑ είχε, στα τέλη Απριλίου, αποδεχθεί δέσμευσή της για την προσαρμογή των κεφαλαίων αυτών, ύψους 2 δισ. ευρώ, με τον δείκτη Tier 1 να φθάνει το 6,8%. Με βάση τα κριτήρια της ΕΒΑ, ο δείκτης Tier 1 της Helaba υποχωρεί στο 4% έναντι του 5% που έχει οριστεί ως πλαφόν, μαρτυρούν ανώνυμες πηγές της ίδιας της τράπεζας.

Οι τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ, τα οποία απαρτίζονται από ασκήσεις προσομοίωσης για την επιδείνωση των αγορών ή της οικονομίας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε άντληση νέων κεφαλαίων από τους επενδυτές ή στην πώληση μονάδων για την ενίσχυση των δεικτών τους. Οι υπ. Οικονομικών της Ε.Ε., πάντως, είναι διατεθειμένοι να παράσχουν κρατική βοήθεια, αν χρειαστεί. Εκτιμάται ότι, τουλάχιστον, πέντε ισπανικές τράπεζες θα αποτύχουν στα τεστ, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley θα αποτύχουν, συνολικά, 10 τράπεζες, παρουσιάζοντας συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 30 με 40 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή