Απειλές από Ζαν-Κλοντ Τρισέ προς τις ιρλανδικές τράπεζες

Απειλές από Ζαν-Κλοντ Τρισέ προς τις ιρλανδικές τράπεζες

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση ότι θα κλείσει τις «κάνουλες» χρήματος στις Anglo Irish Bank και Irish Nationwide, κόβοντας 50 δισ. ευρώ από κεφάλαια της ΕΚΤ, έστειλε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εάν, τελικά, επιβαρυνθούν οι κάτοχοι senior ομολόγων με απώλειες από «κούρεμα» στην αξία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν, πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Τρισέ το φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διακινδύνευε την κρίσιμη στήριξη της ΕΚΤ».

Η ΕΚΤ δανείζει απευθείας στον ιρλανδικό τραπεζικό κλάδο περίπου 100 δισ. ευρώ. Ως εγγύηση για αυτά τα κεφάλαια αποδέχεται έως το 70% της αξίας των senior ομολόγων, γνωστών και ως «τίτλοι υψηλής εξασφάλισης», ούτως ώστε να συμπεριλάβει ενδεχόμενες μεταβολές στην αξία τους. Ωστόσο, ένα «κούρεμα», ειδικότερα υψηλότερο από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, θα σημάνει συναγερμό στο διατραπεζικό σύστημα. Συν τοις άλλοις, η ΕΚΤ δεν διαθέτει τα νομικά εφόδια για να αποτρέψει την οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα από το να επιβάλει απώλειες στους επενδυτές της.

Η απειλή του κ. Τρισέ είναι μέρος της μάχης που δίνει εδώ και έναν χρόνο για να μην υπάρξει «κούρεμα» σε τραπεζικά ή κρατικά ομόλογα, καθώς έτσι το κόστος δανεισμού των τραπεζών στην Ευρωζώνη θα εκτοξευόταν στα ύψη σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση για τις οικονομίες. Ηδη, το τριμηνιαίο επιτόκιο Euribor αναρριχήθηκε, αυτήν την εβδομάδα, στο υψηλό διετίας, φθάνοντας 1,601% ύστερα από δέκα ημέρες συναπτής ανόδου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αδιέξοδες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την κατάλληλη φόρμουλα αντιμετώπισης του υψηλού χρέους ακόμη και της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή