Αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών ενισχύθηκε το επίπεδο των εξαγωγών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Μαΐου, σε μία ένδειξη ότι η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση βοήθησε την οικονομία της Ευρωζώνης να διατηρήσει κάποια δυναμική στο β΄ τρίμηνο εν μέσω μαζικών περικοπών δαπανών από τις κυβερνήσεις. Οι εξαγωγές από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,5%, στα 146,4 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο, όταν και είχαν ανέλθει μόλις κατά 0,2%, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στον αντίποδα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,2%, στα 147 δισ. ευρώ, με το εμπορικό έλλειμμα να συρρικνώνεται για τον μήνα Μάιο στα 600 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το τελευταίο εμπορικό πλεόνασμα που είχε σημειώσει η Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο του 2010. Τον Απρίλιο είχε καταγραφεί εμπορικό έλλειμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 13,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με το έλλειμμα 16 δισ. ευρώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένει έναν ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, «καθώς η παγκόσμια δραστηριότητα έχει εμφανίσει προσφάτως σημάδια επιβράδυνσης», σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές προς τη Βρετανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρωζώνης, παρουσίασαν άνοδο 12%. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές προς την Κίνα και την Ιαπωνία διαμορφώθηκαν για το ίδιο διάστημα 28% και 16% αντίστοιχα. Το εμπορικό έλλειμμα τετραμήνου για τον ενεργειακό κλάδο έφτασε στα 107,2 δισ. ευρώ, που σηματοδοτεί αύξηση 29,3% από το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή