Γαλλικές επενδύσεις 10 δισ. σε αιολικά πάρκα

Γαλλικές επενδύσεις 10 δισ. σε αιολικά πάρκα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής τεσσάρων γιγαντιαίων αιολικών πάρκων ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση, ένα έργο-μαμούθ που κοστολογείται, σε αρχική φάση, στα 10 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, καλύπτοντας το 23% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές από το υφιστάμενο 12,4%. Από το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να εξασφαλιστεί το 3,5% από το 23% και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο στάδια από το 2015 μέχρι το 2020. Ασφαλώς, στον συνολικό ενεργειακό χάρτη της χώρας αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό βήμα για την αποσύνδεση της Γαλλίας από την ατομική ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί σήμερα το 80% του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Οι επικείμενοι ανάδοχοι θα αναλάβουν, σύμφωνα με τα υπουργεία Οικολογίας και Βιομηχανίας, την ανέγερση και κατασκευή 1.200 τουρμπινών αιολικής ενέργειας στις ακτές του βόρειου και δυτικού τμήματος της χώρας. Μια από τις φιλοδοξίες της Γαλλίας είναι να αποκτήσει κομβική θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αποβλέπουμε στο να εξελιχθεί η Γαλλία σε κυρίαρχο παίκτη του κλάδου», δήλωσε η υπουργός Οικολογίας, Ναταλί Κοσκουσκό-Μοριζέτ, στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, όμως, κρύβει και πολιτικά κίνητρα ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών μέσα στο επόμενο έτος. Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία αναβίωσε ανησυχίες για αντίστοιχα δυστυχήματα σε άλλα μέρη του κόσμου με εξάρτηση στην ατομική ενέργεια, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, αμφιλεγόμενη. Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη εναντιώνεται στη συγκεκριμένη πηγή παραγωγής ενέργειας σε μια ήδη αμφίρροπη περίοδο, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, δεδομένης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ιστορικά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, σήμερα συζητεί με το Κόμμα των Πρασίνων για τη δημιουργία πολιτικής συμμαχίας.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF Suez ανακοίνωσε ότι ήδη σχεδιάζει να ενώσει τις δυνάμεις του με την κατασκευαστική εταιρεία Vinci αλλά και την Areva, η οποία κατέχει τεχνογνωσία στην παραγωγή ατομικής ενέργειας, για να υποβάλουν από κοινού προσφορές.

Υποψηφιότητα θα θέσει, επίσης, εξαμελής κοινοπραξία όπου θα συμμετέχουν οι γαλλικές EDF Energies Nouvelles, Alstom SA και η δανέζικη Dong Energy. Από το έργο αυτό υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 10.000 εργασίας σε μια περίοδο αυξημένης ανεργίας πανευρωπαϊκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή