Ευρωζώνη: Σημαντική διεύρυνση των spreads της περιφέρειας

Ευρωζώνη: Σημαντική διεύρυνση των spreads της περιφέρειας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κρίση χρέους στην Ευρωζώνη παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη εξάπλωσή της και μετατροπή της σε συστημικό κίνδυνο για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής αλλά και για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο.

Οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν ότι μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χώρες όπως η Ιταλία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και χαρακτηρίζεται από συγκριτικά ήπιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, ίσως αποτελέσει το επόμενο θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται πιέσεις για την επίτευξη άμεσης συνολικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου κορυφής τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους (rollover), σύμφωνα πάντα με σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται ότι είναι πλέον η γερμανική πρόταση για ανταλλαγή (swap) υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, ενδεχομένως με χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης, υπό συζήτηση φαίνεται ότι είναι και η πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) κ. Τσαρλς Νταλάρα να προτείνει πρόσφατα τη σύσταση για τον σκοπό αυτό ειδικού ταμείου με κεφάλαια έως 50 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή της έγκρισης ενός δεύτερου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, που, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, θα καλύψει τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος του θα αποτελέσει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του, τα περιθώρια των ομολογιακών αποδόσεων των λεγόμενων αγορών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τις αγορές του πυρήνα της Ζώνης του Ευρώ, π.χ. Γερμανία, σημείωσαν νέα υψηλά την εβδομάδα που διανύσαμε. Χαρακτηριστικά, το spread των 10ετών ιταλικών χαρακτηριστικών κυβερνητικών τίτλων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα ανήλθαν την εβδομάδα που διανύσαμε στις 300 μ.β. για πρώτη φορά, έναντι επιπέδων κοντά στις 170 μ.β. στις αρχές του προηγούμενου μήνα. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε επίσης η ανησυχία των επενδυτών για τα αποτελέσματα των νέων τεστ αντοχής 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, που αναμενόταν να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) το απόγευμα της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή