Προειδοποίηση Fed

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση σχετικά με την αναγκαιότητα συμφωνίας στο ζήτημα του ορίου χρέους έλαβε την εβδομάδα που πέρασε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι. Οπως προειδοποίησε, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, επακόλουθο θα είναι μία «τεράστια χρηματοπιστωτική καταστροφή» που θα επιφέρει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. «Η οικονομία μας θα απειληθεί χειρότερα απ’ όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008», τόνισε ο κ. Μπερνάνκι. Αργότερα, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σηματοδοτούν το ίδιο κίνδυνο στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν για τελευταία φορά πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, αξίας 127 δισ. ευρώ, το 2001. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εποχής, η χώρα θα έπρεπε να είχε συσσωρεύσει μέχρι σήμερα πλεονάσματα αξίας 5,6 τρισ. δολαρίων. Η εμπλοκή της ωστόσο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και οι φορολογικές μειώσεις που ενέκρινε το 2002 η κυβέρνηση Μπους κατέστησαν εκ νέου ελλειμματικούς τους προϋπολογισμούς της από την ίδια χρονιά. Το 2008, όταν ο Τζορτζ Μπους παρέδωσε την προεδρία στον Ομπάμα, του παρέδωσε μαζί και το τότε έλλειμμα ρεκόρ, των 454,8 δισ. δολαρίων. Εκτοτε, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το αμερικανικό έλλειμμα υπερβαίνει κάθε χρόνο το ένα τρισ. δολάρια. Η εξέλιξή του θα εξαρτηθεί και από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, της οποίας η βελτίωση της κατάστασης συνέτεινε ήδη φέτος στην αύξηση των φορολογικών εσόδων – χωρίς όμως η ανάκαμψη να είναι τόσο ισχυρή ώστε να μην απαιτείται αύξηση των ορίων δανεισμού της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή