Ενας ανερχόμενος προορισμός για Αραβες

Ενας ανερχόμενος προορισμός για Αραβες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πλέον ανερχόμενο προορισμό για Αραβες τουρίστες και επενδυτές έχει αναδειχθεί κατά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, η οποία καθίσταται σταδιακά μία ηγετική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υπό την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου για την τουρκική κουλτούρα, από τις σαπουνόπερες, την ποπ μουσική έως και τα τρόφιμα, έχει συμβάλει στην ενίσχυση του αριθμού των Αράβων τουριστών στη χώρα. Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί πλέον ένα δημοφιλή προορισμό για τους γάμους των Αράβων, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν και από τον αναπτυσσόμενο κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστές πισίνες και χώρους παραλίας και όπου δεν σερβίρεται αλκοόλ.

Επιπλέον, οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο έχουν απομακρύνει τους τουρίστες από προορισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προς τη σταθερότητα της Τουρκίας. Τα στοιχεία από το υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης έδειξαν ότι ο αριθμός τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 14,56% τους πρώτους πέντε μήνες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Παρ’ όλο που οι τουρίστες από Γερμανία, Ρωσία και Βρετανία εξακολούθησαν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επισκεπτών στη χώρα, οι τουρίστες υψηλής δαπάνης από τις αραβικές χώρες έχει παρουσιάσει σημαντικό άλμα. Τον Μάιο, οι τουρίστες από την Υεμένη αυξήθηκαν 87%, ενώ η άνοδος των τουριστών από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ έφτασε το 79,3% και 45,84% αντίστοιχα. O τουρισμός αποτελεί για την Τουρκία μία σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος και βοηθάει στον περιορισμό του διευρυνόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 10,1 δισ. δολάρια από τα 4,9 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2010. «Η Τουρκία αναμένεται να έχει φέτος μία εκπληκτική τουριστική σεζόν εξαιτίας των προβλημάτων των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), αλλά και των νέων επενδύσεων στον κλάδο τουρισμού της χώρας», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη, Οζγκούρ Αλτούγκ. «Τα τέλη Μαΐου σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Τουρκία και οι εισροές ξένου συναλλάγματος αναμένεται να φτάσουν κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε επίπεδα-ρεκόρ, λόγω των αυξανόμενων εσόδων από τον τουρισμό», συμπλήρωσε. Τα έσοδα από τον τουρισμό υπερέβησαν πέρυσι τα 25 δισ. δολάρια και οι αξιωματούχοι αναμένουν ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό για φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή