Συναγερμός πάνω από την Ευρώπη

Συναγερμός πάνω από την Ευρώπη

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίσαμε την έκφραση «υπερβολικά μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει» εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αφορούσε την παρέμβαση του αμερικανικού κράτους που χρησιμοποίησε χρήματα των φορολογουμένων για να αποτρέψει την κατάρρευση τραπεζών καίριας σημασίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην Ευρώπη η ίδια έκφραση μεταλλάχθηκε στο «υπερβολικά μεγάλη για να διασωθεί», που άρχισε να ακούγεται για την Ισπανία όταν ξεκίνησε να επεκτείνεται η κρίση χρέους. Ο προβληματισμός αφορούσε τον κίνδυνο μετάδοσής της στην ισπανική οικονομία, η διάσωση της οποίας θα απαιτούσε ιλιγγιώδη ποσά που δεν διαθέτει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο η Ισπανία, η ίδια φράση επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά για την Ιταλία.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών και είδε το κόστος του δανεισμού της να εκτινάσσεται περίπου στο 6% πλησιάζοντας τα επίπεδα που οδήγησαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αρωγή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Την ίδια ημέρα έκαναν βουτιά οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών. Η προοπτική να είναι το επόμενο θύμα των αγορών προκάλεσε ατμόσφαιρα συναγερμού στην ίδια την Ιταλία αλλά και πολύ πέραν αυτής. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να υιοθετήσουν «συνετές» δημοσιονομικές πολιτικές ώστε να διασφαλίσουν πως οι κίνδυνοι από την κρίση χρέους δεν θα πλήξουν τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ που προτίμησαν την ανωνυμία, υποστήριζε σε δημοσίευμά της πως τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενδέχεται να διπλασιασθούν καθώς δεν επαρκούν για τη στήριξη μιας οικονομίας τόσο μεγάλης όσο η Ιταλία. Στον χορό των προειδοποιήσεων εισήλθε την Πέμπτη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) χαρακτηρίζοντας «αχαρτογράφητη περιοχή» το πεδίο στο οποίο έχει εισέλθει η κρίση χρέους.

Το ίδιο βράδυ κι ενώ η Αμερική βρισκόταν στη δίνη του δικού της χρέους, ο ίδιος ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, αναφέρθηκε στην Ιταλία και επισήμανε πως η δημοσιονομική της κατάσταση «είναι πολύ καλύτερη από της Ελλάδας». Προειδοποίησε, όμως, τους Ευρωπαίους ηγέτες πως αν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει «να σπεύσουν να βοηθήσουν κατά ουσιαστικό τρόπο».

Στην ίδια την Ιταλία, βέβαια, ο συναγερμός πήρε τη μορφή εσπευσμένης ψήφισης προγράμματος λιτότητας, που προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 45 δισ. ευρώ και μετά τις τροποποιήσεις ενδέχεται να φθάσει στα 79 δισ. ευρώ. Το προωθούσε εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, αλλά προσέκρουε σε αντιστάσεις. Μία δημοπρασία με αυξημένα επιτόκια και παράλληλα η εκτίναξη των ιταλικών spreads και των ασφάλιστρων κινδύνου ήταν αρκετές για να αλλάξει το κλίμα στην ιταλική Βουλή. Ο κ. Τρεμόντι έφυγε άρον άρον από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συμμετάσχει στη σύνοδο του Eurogroup, για να προωθήσει την ψήφιση των περικοπών. Είχε προηγηθεί ομολογία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πως η στιγμή είναι δύσκολη για τη χώρα. Δεν έφθασαν, όμως, αυτά για να μειωθούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων που στη δημοπρασία της Πέμπτης έφθασαν πάλι στο 5,9%.

Το χρέος της Ιταλίας, ύψους 120% του ιταλικού ΑΕΠ, βρίσκεται όντως σε ανησυχητικά επίπεδα. Είναι, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του στα χέρια ιταλικών τραπεζών. Οπως άλλωστε τόνισε ο Ιταλός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που θέλησε να υπερασπισθεί τη χώρα του, «η Ιταλία είναι πλούσια χώρα γι’ αυτό και δεν πρόκειται να πτωχεύσει ποτέ!». Ο επίσης Ιταλός Μάριο Ντράγκι, που το φθινόπωρο θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, έσπευσε να επαινέσει τις ιταλικές τράπεζες και να δηλώσει βέβαιος ότι «θα περάσουν επιτυχώς τα τεστ κοπώσεως». Η στροφή των αγορών κατά της Ιταλίας εξηγείται εν μέρει στη βάση της πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Τρεμόντι, που χαίρει της εμπιστοσύνης των αγορών ως οπαδός της λιτότητας, ήρθε σε ρήξη με τον κ. Μπερλουσκόνι ο οποίος τον πίεζε να συναινέσει σε φοροαπαλλαγές. Διεφάνη, έτσι, η πιθανότητα να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Τελικά η θέση του μάλλον ενισχύθηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή