Νέοι φόροι και στην Πορτογαλία

Νέοι φόροι και στην Πορτογαλία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περικοπές δαπανών σκοπεύει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες για να καλύψει την απόκλιση ύψους δύο δισ. ευρώ που ανακάλυψε στον προϋπολογισμό της.

Τα σχέδια της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που επανέλαβε πως η κυβέρνησή του θα επιτύχει τους στόχους για το τέλος του έτους. Οπως τόνισε, το ποσό της απόκλισης θα καλυφθεί εν μέρει από έκτακτους φόρους τους οποίους έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και οι οποίοι αναμένεται να φέρουν στα ταμεία του κράτους περί τα 1,25 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από περαιτέρω περικοπές δαπανών για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2011.

Εχει προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Βίκτορ Γκασπάρ, πως η κυβέρνηση εκπονεί πρόγραμμα περικοπής δαπανών αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ προκειμένου να «απορροφηθούν οι μη ευνοϊκές εξελίξεις» και να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων της.

Το ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Οπως, πάντως, τόνισε ο κ. Κοέλιο, αυτά θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών επιχειρήσεων. Οι όροι του δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεσμεύουν τη Λισσαβώνα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,9% το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή