Παγκόσμια ανησυχία από την κρίση χρέους

Παγκόσμια ανησυχία από την κρίση χρέους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση απόλυτης νευρικότητας βρίσκονται οι αγορές λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ, η οποία λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων οδηγήθηκαν χθες για μια ακόμη φορά στα ύψη, ενώ στις 123 μονάδες βάσης ενισχύθηκαν οι τιμές συμβολαίων CDS για την ασφάλιση των 5ετών γαλλικών ομολόγων. Οι τιμές των αντίστοιχων CDS για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν στις 2.937 μονάδες βάσης, ενώ στις 1.239 μονάδες βάσης έφθασαν οι τιμές των συμβολαίων για τα 5ετή ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα.

Το ευρώ αλλά και το δολάριο βρέθηκαν σε νέο ναδίρ έναντι του «ασφαλούς» ελβετικού φράγκου, αντανακλώντας το γενικευμένο κλίμα ανησυχίας για διάχυση της κρίσης ακόμη και στην Ιταλία, αλλά και τη στροφή των επενδυτών σε παραδοσιακά καταφύγια. Νέο ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού, ενώ οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχώρησαν από 1,55% μέχρι 3%. Στη Νέα Υόρκη, παρομοίως, οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s παρουσιάζαν πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας λίγο πριν από το κλείσιμο.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) φαίνεται πως δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις κεφαλαιακές αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρασύροντας τις μετοχές τους σε μεγάλες απώλειες. Στην Ιταλία, οι μετοχές των UniCredit και Intesa Sanpaolo εμφάνισαν πτώση μεγαλύτερη του 4%. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 διολίσθησε κατά 3,2%, έχοντας απολέσει το 27,7% της αξίας του από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι μετοχές των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών, όπως η BNP Paribas, η Societe Generale και η Commerzbank, βυθίστηκαν σε απώλειες από 3,6% έως 5,5%, καθώς έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 και ο Cac-40 στο Παρίσι αποδυναμώθηκαν κατά 1,55% και 2,04%, αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax εμφάνισε απώλειες 1,55%. Ο Ibex στη Μαδρίτη και ο FTSE Mib στο Μιλάνο απώλεσαν το 1,44% και το 3,06% της αξίας τους, αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 6% προσεγγίζοντας το 7%, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αυτήν την Πέμπτη θα οδηγήσει σε απτό αποτέλεσμα ως προς την επίλυση της κρίσης. Η τιμή του χρυσού στο Λονδίνο κατέγραψε νέο ρεκόρ και ξεπέρασε τα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά, με τους αναλυτές της αγοράς να προβλέπουν ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 5.000 δολάρια μέχρι το 2020. Σε ρεκόρ εκτοξεύθηκε, επίσης, το ελβετικό φράγκο, με το ευρώ να αποδυναμώνεται στα 1,1374 για να ανακάμψει αργότερα στα 1,1497. Ομοίως, το δολάριο υποχώρησε στα 0,8034 ελβετικά φράγκα, καθώς ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας στις ΗΠΑ είναι, επίσης, υπαρκτός εάν δεν καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ορίου χρέους.

Οι φόβοι για μια περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έχουν οδηγήσει από τις αρχές Ιουλίου, τον γαλλικό δείκτη Cac-40 σε απώλειες 8,3%. Ο ισπανικός δείκτης IBEX έχει αποδυναμωθεί κατά 9,8%, ο ιταλικός FTSEMib κατά 11,4% και ο πορτογαλικός PSI 20 κατά 10,4%.

Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του αργού εμφάνισε πτώση 0,72% στα 96,54 δολάρια το βαρέλι. Στη Βρετανία, η τιμή του Μπρεντ κυμάνθηκε στα 116,32 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 94 σεντς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή