Σε τεντωμένο σκοινί οι ΗΠΑ

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνόησαν οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων την προθεσμία 36 ωρών που τους έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για να παρουσιάσουν σχέδιο συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους. Στο μεταξύ, δεν έχουν απομείνει παρά τέσσερις ημέρες μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που έχει δώσει ο κ. Ομπάμα στα δύο κόμματα του Κογκρέσου για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου για το χρέος των ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επεξεργάζονται, έτσι, εναλλακτικό σχέδιο που θα αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών από πλευράς της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Πρόκειται για σχέδιο του Μιτς Μακόνελ, ηγετικού στελέχους των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, που ουσιαστικά δίνει στους Δημοκρατικούς τη δυνατότητα να αυξήσουν το όριο του χρέους παρακάμπτοντας τους Ρεπουμπλικανούς. Προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων και τη θέσπιση επιτροπής που θα αναλάβει να εξοικονομήσει και άλλα. Το διακύβευμα είναι να μη στερέψουν τα ταμεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 2 Αυγούστου, κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη χορήγηση των συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή