Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναιμικές πλευρές του λόγου του και η ματιά του υπουργού Οικονομικών στα πράγματα έδειξαν ότι, δυστυχώς, ο κ. Βενιζέλος αδυνατεί να υπερασπιστεί το μείζον πρόβλημα του χρέους στις διαπραγματεύσεις με την κυρία Μέρκελ. Η παρουσία του στους «Νέους Φακέλους» ανέδειξε τον υπερφίαλο λόγο, τη χαοτική σκέψη και την εμφανή αυταρέσκειά του – που τολμά να δίνει μαθήματα Οικονομίας περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στον Αλέξη Παπαχελά και στον Μπάμπη Παπαδημητρίου λες και ήταν σε αμφιθέατρο. Σε πολλές περιπτώσεις, η «σαγήνη» του λόγου του επισκίαζε την ουσία.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν θα έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να «λύσει όλα τα προβλήματα» της Ελλάδας, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, δεν αναμένεται να έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα, προσγειώνοντας την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Υπάρχει στην Ευρώπη «μια ισχυρή επιθυμία να γίνει ένα μεγάλο βήμα, ένα οριστικό βήμα, κατά προτίμηση θεαματικό», για να δοθεί ένα τέλος στην κερδοσκοπία που συνεχίζεται επί ένα χρόνο, επισήμανε η καγκελάριος. «Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρωομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων και αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα «Ελλάδα», το θέμα «ευρώ» θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάνε στην άκρη».

Αλλά, παρότι είπε ότι η επιθυμία αυτή είναι «ανθρώπινη», τόνισε πως «δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει». Αυτό που χρειάζεται είναι «πρόσθετα μέτρα, όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επέλυνε όλα τα προβλήματα». Πρέπει να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους» με τη «μείωση του χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολλά στάδια».

Αλλά, οι αποκαλούμενοι «5 σοφοί», οι οικονομολόγοι που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση και οι απόψεις τους θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καλούν την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να ευνοήσει τη λύση μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, με άρθρο τους που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μία απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%». Απαισιόδοξες και σκληρές ήταν, επίσης, χθες, οι δηλώσεις Ρουμπινί περί «ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ολόκληρου του ελληνικού χρέους, η οποία θα προσανατολίζεται στις αγορές. Ελεγχόμενη αναδιάρθρωση για το σύνολο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων προτείνει ως λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του στην τουρκική Today’s Zaman, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια διέξοδος.

Η κρίση της Ευρωζώνης κλιμακώνεται, αναφέρει ο κ. Ρουμπινί. Η Ελλάδα είναι αναξιόχρεη. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, καθώς στα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα προστίθεται και η πολιτική αβεβαιότητα. Η οικονομική πίεση στην Ιταλία κορυφώνεται.

Εως το 2012, εξηγεί ο οικονομολόγος, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ξεπερνά το 160% του ΑΕΠ – και θα ανεβαίνει. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η ολοκληρωτική, επίσημη διάσωση του ελληνικού Δημοσίου (από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα της Ευρώπης) θα είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο: θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και πολιτικά σχεδόν αδύνατη, εξαιτίας των Ευρωπαίων φορολογουμένων – και κυρίως των Γερμανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή