Η ελληνική κρίση απειλεί και την Τουρκία

Η ελληνική κρίση απειλεί και την Τουρκία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδέχεται να υπονομεύσει ακόμη και τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας η ελληνική κρίση χρέους, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως μετέτρεψε τη χώρα του σε περιφερειακή οικονομική υπερδύναμη. Την ανησυχία του για τον κίνδυνο αυτό εξέφρασε χθες ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ζαφέρ Καγκλαγιάν, τονίζοντας πως η οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν την οχυρώνει «από τον αντίκτυπο όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό».

Παρά την «εκπληκτική», όπως τη χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ανάπτυξη που σημείωσε η τουρκική οικονομία το α΄ τρίμηνο του έτους, η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών έναντι του δολαρίου και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ. Στη διάρκεια του έτους έχει υποτιμηθεί περίπου 7% έναντι του δολαρίου καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών. Οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση στη διαρκή αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές, που έχει οδηγήσει σε διόγκωση το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι πως η Τουρκία χρειάζεται εισροές κεφαλαίων για να καλύψει το έλλειμμα σε μια στιγμή που οι επενδυτές βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αντιμέτωποι με μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο Λουτς Ρομέγιερ, της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Landesbank Berlin Investment, εκτιμά πως σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας «θα υπάρξει κίνδυνος παγκοσμίως και φυσικά η Τουρκία θα υποφέρει». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, όταν οι επενδυτές αρχίσουν να πουλούν υπό το κράτος του φόβου, ξεφορτώνονται πρώτα τα μεγάλα και ασταθή νομίσματα, που συνήθως είναι το ζλότι Πολωνίας και η λίρα Τουρκίας. Παράλληλα, το πρόβλημα της Ελλάδας ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτροχιασμό την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας. Μολονότι η τουρκική οικονομία των 740 δισ. δολαρίων είναι υπερδιπλάσια της ελληνικής, μια πτώχευση της Ελλάδας θα έδινε την εντύπωση πως οι τοποθετήσεις στην Τουρκία είναι επισφαλείς και θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική εκροή επενδύσεων, στερώντας τη γειτονική χώρα από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειάζεται.

Ηδη έχει αυξηθεί το κόστος της ασφάλισης έναντι κινδύνου του τουρκικού χρέους. Τα CDS των 5ετών ομολόγων του τουρκικού Δημοσίου αυξήθηκαν μέσα στην εβδομάδα κατά 195 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ενός και πλέον έτους. Βρίσκονται, έτσι, περίπου 40 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα των ομολόγων της Ρωσίας, των οποίων το κόστος ασφάλισης ήταν στην αρχή του έτους υψηλότερο από εκείνο των τουρκικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή