Θετική υποδοχή της ελληνικής λύσης

Θετική υποδοχή της ελληνικής λύσης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το αρνητικό τους ξεκίνημα, λόγω του κλίματος αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε για την εξεύρεση μιας λύσης για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου 14 σημείων για τη διάσωση της χώρας. Κέρδη άνω του 1% κατέγραφε το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο δεχόταν πιέσεις όμως και λόγω της χθεσινής προειδοποίησης της S&P για το σοβαρό ενδεχόμενο -σε «50-50» το ανέβασε ο οίκος- υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και φθάνοντας ενδοσυνεδριακά έως και τα 1,4402 δολάρια, ενώ αποκλιμάκωση παρουσίαζαν και τα spread των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης. Το spread του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρούσε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης, στις 293 μ.β., παρά το γεγονός ότι νωρίτερα η απόδοσή του διαμορφώθηκε σε υψηλό 14 ετών στη χθεσινή δημοπρασία 10ετών και 15ετών ομόλογων, κατά την οποία αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,62 δισ. ευρώ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε 0,79% υψηλότερα, στις 5.899 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,95%, στις 7.290 μονάδες. Σημαντική άνοδο 1,66% παρουσίασε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν ο ισπανικός δείκτης IBEX και ο πορτογαλικός δείκτης PSI. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurifirst 300 ενισχύθηκε κατά 1,2%, στις 1.103 μονάδες, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις 8 Ιουλίου. «Φαίνεται πως ό,τι μπορούσαν να βάλουν στο μείγμα (μέτρων στήριξης για την Ελλάδα), τα έβαλαν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της European Securities Network Μπερνάρντ Μακαλίντεν. «Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σε θέση να αγοράσει κάποιο χρόνο για τις οικονομίες ώστε να βάλουν σε τάξη την κατάσταση στα του οίκου τους», συμπλήρωσε. Την ανοδική του πορεία για τρίτη συναπτή συνεδρίαση συνέχισε ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των ιταλικών Intesa SanPaolo και UniCredit να ενισχύονται κατά 9,5% και 10,4% αντίστοιχα.

Στη Wall Street, το κλίμα αισιοδοξίας από την Ευρώπη σε συνδυασμό με τις θετικές εταιρικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων οδήγησαν τους δείκτες κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης σε κέρδη άνω του 1%. Η ανακοίνωση όμως του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι οι πιθανότητες υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ εντός του επόμενου τριμήνου φτάνουν στο 50% περιόρισε τα κέρδη των δεικτών, οδηγώντας τους σε οριακές αυξομειώσεις. Στη συνέχεια πάντως, το δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή Τζο Μπόνερ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας «σημαντικής συμφωνίας» για τον προϋπολογισμό ώθησε τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο έως και 1,6%. Ωστόσο, δεν άργησε να έρθει η διάψευση τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τον κ. Μπόνερ, περιορίζοντας έτσι τα κέρδη. Λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, πάντως, ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε άνοδο κοντά στο 1,3%. Κέρδη άνω του 5% παρουσίαζε η μετοχή της Morgan Stanley μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Η υποχώρηση του δείκτη του δολαρίου περίπου κατά 0,8% έναντι των βασικών νομισμάτων και η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση δεύτερου γύρου αποθεμάτων οδήγησαν την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη στα 100,14 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή