Πτώση κατέγραψε ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

Πτώση κατέγραψε ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη ένδειξη ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αποδυναμώνεται προσέθεσαν χθες τα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) για τον Ιούλιο, που φέρουν την ανάπτυξη στους ζωτικούς τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης να επιβραδύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο σχεδόν ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία Markit Economics, ο σύνθετος δείκτης των δύο αυτών κλάδων της οικονομίας υποχώρησε τον Ιούλιο στο 50,8 από το 53,3 στο οποίο βρισκόταν τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,4 από το 53,7 του Ιουνίου και εκείνος της μεταποίησης στο 50,4 από το 52. Οι προβλέψεις που προέκυψαν από δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών μιλούσαν για υποχώρηση του σχετικού δείκτη στο 52,6. Παράλληλα, τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών και τον Ιούλιο η εμπιστοσύνη των επενδυτών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών. Η σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg καταδεικνύει πως έχει μάλλον υποχωρήσει και η εμπιστοσύνη των Γερμανών στελεχών επιχειρήσεων. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να δώσει σήμερα το Ινστιτούτο Ιfo.

Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές έχει ενισχύσει τις παραγγελίες ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bayerische Motoren Werke AG. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι θα αποδυναμωθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μέσα στους επόμενους μήνες. Οπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Κολ, οικονομολόγος του ομίλου Julius Baer Group της Φρανκφούρτης, «η ανάπτυξη της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές, αλλά αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία αποθερμαίνεται». Ο ίδιος πιθανολογεί πως το β΄ εξάμηνο του έτους μπορεί να είναι ακόμη ασθενέστερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή