Επιβράδυνση στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας τον Ιούλιο

Επιβράδυνση στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας τον Ιούλιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταποιητική παραγωγή της Κίνας παρουσίασε τον Ιούλιο συρρίκνωση, για πρώτη φορά σε έναν χρόνο, τροφοδοτώντας τους φόβους των εμπορικών εταίρων της περί «ανώμαλης προσγείωσης», με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο δείκτης HSBC PMI μεταποίησης υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 28 μηνών από τον Μάρτιο του 2009. Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που ο δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες -διαχωριστικό όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης- ήταν τον Ιούλιο του 2010.

Η πτώση του δείκτη οφείλεται τόσο στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό όσο και στην υποτονική παγκόσμια ζήτηση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, ο ΡΜΙ έδειξε ότι οι τιμές των εργοστασίων αυξήθηκαν δραστικά τον Ιούλιο, δυσχεραίνοντας τη μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την ταυτόχρονη διατήρηση της ανάπτυξης και της ζήτησης σε υγιή επίπεδα. Η μεταποιητική παραγωγή ευθύνεται για το 40% του κινεζικού ΑΕΠ και υπήρξε φέτος ο καταλύτης για την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. Οπως φάνηκε, ο δευτερεύων δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μήνου, αντικατοπτρίζοντας την ασθενή παγκόσμια ζήτηση. Το Πεκίνο έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα το ζήτημα του πληθωρισμού, προκειμένου μεταξύ άλλων να αποτρέψει την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής αν ο δείκτης βρεθεί εκτός ελέγχου. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης έφθασε τον Ιούνιο στο 6,4%, ρεκόρ τριετίας. Πάντως, αυτό που ανησυχεί τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Κίνας είναι ότι -ιδίως με τα μέτρα κατά του πληθωρισμού- καθίσταται μη βιώσιμη η ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, το ΔΝΤ εξετάζει την περίπτωση της Κίνας στο πλαίσιο έρευνας κατ’ εντολήν του G20 για το πώς οι εγχώριες πολιτικές των μεγάλων οικονομιών επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο. Οπως αποφαίνεται, είναι σημαντικό για την παγκόσμια σταθερότητα να επιτραπεί η ταχύτερη ανατίμηση του γουάν. Ωστόσο, μόνη μια τέτοια κίνηση θα έχει περιορισμένα οφέλη για τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει, επομένως, να συνοδευθεί από πολιτικές τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, ιδίως μέτρα για τον περιορισμό της αποταμίευσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι εταίροι της Κίνας ανησυχούν επίσης πως η διατήρηση των ραγδαίων επενδυτικών ρυθμών στη χώρα θα δημιουργήσει πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα. Αυτό, δεδομένων των αβέβαιων προοπτικών της ζήτησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, είναι που απειλεί να πυροδοτήσει την «ανώμαλη προσγείωση με επιπτώσεις πέρα από την Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή