Εργαζόμενους από νότια Ευρώπη ψάχνει η Γερμανία

Εργαζόμενους από νότια Ευρώπη ψάχνει η Γερμανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία αναζητεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η γερμανική οικονομία ανθεί, ταυτόχρονα όμως εμφανίζει -λόγω της γήρανσης του πληθυσμού- αισθητές ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Πουθενά αλλού αυτές οι ελλείψεις δεν γίνονται πιο φανερές από ό,τι στους μηχανικούς. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση υπολείπεται της προσφοράς κατά 62.000 και η τάση είναι αυξητική. Λείπουν προπάντων μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί στα κάστρα της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βαυαρία και τη Ρηνανία-Βεστφαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Γερμανών Μηχανικών (VDI), μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ελλείψεις θα φθάσουν τις 200.000.

Στις 22 Ιουνίου η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ υιοθέτησε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο έχει πρώτο στόχο την καλύτερη προώθηση και εκμετάλλευση του εγχώριου δυναμικού. Η κυβέρνηση αποφάσισε όμως ότι το σχέδιο θα πρέπει να συμπληρωθεί επειγόντως και με εξειδικευμένη μετανάστευση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον VDI, στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα 1.450.000 μηχανικοί, και 800.000 απασχολούνται σε θέσεις αυτής της ειδικότητας. Την επόμενη δεκαετία όμως αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται οι baby-boomers και μαζί τους 450.000 μηχανικοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον 45.000 τον χρόνο, τα γερμανικά πανεπιστήμια βγάζουν όμως μόνο 37.000. Τα κενά είναι προφανή και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν αν σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να επενδύει το 3% του ΑΕΠ ετησίως στην έρευνα (R&D). Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις στη γερμανική αγορά εργασίας είναι οι ξένοι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι, κατά προτίμηση από ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ένταξης στη γερμανική κοινωνία. Γίνεται εντατική προσπάθεια για την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, χώρες όπου σημειώνεται υψηλή ανεργία επιστημόνων.

«Στην Ισπανία υπάρχει μεγάλο δυναμικό. Χιλιάδες μηχανικοί, ανάμεσά τους και ειδικοί στην πληροφορική, είναι άνεργοι», δήλωσε στη Welt η Μόνικα Φαρνχάγκεν, διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Προώθησης Ξένου Εξειδικευμένου Δυναμικού (ZAV). Δεκαεπτά χιλιάδες Ισπανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εργασία στη Γερμανία, ενώ η ZAV αναζητεί ενδιαφερομένους και στην Πορτογαλία, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην Ελλάδα. Κατά την κ. Φαρνχάγκεν, η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνες γιατρούς. Μηχανικοί, γιατροί, μαθηματικοί, επαγγέλματα πληροφορικής, νοσηλευτές και εξειδικευμένοι εργάτες είναι τα πεδία όπου η γερμανική αγορά εργασίας εμφανίζει τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό είναι πάντως η γλώσσα, πολύ λίγοι από τους πιθανούς ενδιαφερομένους γνωρίζουν γερμανικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή