Ιστορικά ρεκόρ ο χρυσός και προβλέψεις για τιμές που θα… προκαλέσουν

Ιστορικά ρεκόρ ο χρυσός και προβλέψεις για τιμές που θα… προκαλέσουν

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατέρριπτε το προηγούμενο διάστημα η τιμή του χρυσού, με αφορμή την αβεβαιότητα των αγορών τόσο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους όσο και για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, με το ράλι του ωστόσο να ολοκληρώνεται την Τρίτη ύστερα από 11 συναπτές μέρες ανοδικής πορείας, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιούλιο του 1980.

Συγκεκριμένα, το ράλι του πολύτιμου μετάλλου είχε ξεκινήσει την πρώτη Ιουλίου από το επίπεδο των 1.487 δολαρίων η ουγγιά, με την τιμή του χρυσού να υπερβαίνει τη Δευτέρα για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά, φθάνοντας μάλιστα την Τρίτη έως και τα 1.610 δολάρια η ουγγιά. Την Τρίτη, όμως, η διαφαινόμενη πρόοδος των διαπραγματεύσεων σχετικά με το θέμα αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ενίσχυσε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές και οδήγησε τον χρυσό στην πρώτη του πτωτική κίνηση, σε διάστημα 12 ημερών, στα 1.586 δολάρια η ουγγιά.

Κέρδη 13%

Παράλληλα, οι επενδύσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Exchange Traded Funds) χρυσού ανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ρεκόρ των 2.156 τόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Capital. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού ακολουθεί ανοδική πορεία της τάξης του 13% κατά τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάσει η τιμή του πολύτιμου μετάλλου το 2020 έως το επίπεδο των 5.000 δολαρίων ανά ουγγιά λόγω της επιβράδυνσης της παραγωγικής ανάπτυξης και της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία. «Η άποψή μας είναι ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί κοντά στα 2.000 δολάρια μέχρι το 2014», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής του τμήματος μετάλλων και εξόρυξης της Standard Chartered Γιαν Τσεν, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Bloomberg. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τα προβλήματα χρέους και του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ υποστηρίζει το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού», αναφέρει η αναλύτρια της BNP Paribas Αν-Λορ Τρεμπλέι. «Ενώ παραμένουμε υπέρ μιας συνέχισης της ανόδου του χρυσού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τυχόν θετικές εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση των τιμών χρυσού».

Εκτός αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, ένας παράγοντας που έχει συντελέσει στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου και που έχει προς το παρόν περάσει απαρατήρητος είναι και το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αγορών χρυσού από την Ινδία. Με τον πληθωρισμό της Ινδίας να έχει υπερβεί σημαντικά τον στόχο της κυβέρνησης, η ιδιότητα διατήρησης του πλούτου του χρυσού έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο από την Ινδία, αλλά και από την Κίνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 58% της παγκόσμιας φυσικής ζήτησης χρυσού στο α΄ εξάμηνο του έτους προήλθε από την Ινδία και την Κίνα.

Συμβολικές εξαιρέσεις

Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο για την ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου είναι ότι τείνει να υποχωρεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αυτό το καλοκαίρι. Ακόμα και όταν η τιμή του χρυσού υπέστη μια σύντομη διόρθωση προς τα τέλη του Ιουνίου, είχε υποχωρήσει έως τα 1.478 δολάρια, ένα επίπεδο που μόλις πριν από τρεις μήνες θα αποτελούσε ιστορικό ρεκόρ. Παραδοσιακά, οι Ινδοί αγοράζουν χρυσό, συχνά στη μορφή κοσμημάτων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όταν ξεκινούν τα περισσότερα φεστιβάλ στη χώρα. Ομως, καθώς οι τιμές του χρυσού άρχισαν να ακολουθούν τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία, οι Ινδοί επένδυαν στο πολύτιμο μέταλλο όταν παρατηρούσαν κάποια μικρή διόρθωση στην τιμή. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι τιμές υποχωρούσαν το καλοκαίρι.

Συνεπώς, η μεταστροφή στις αγοραστικές συνήθειες των Ινδιών, της κορυφαίας χώρας κατανάλωσης χρυσού, αλλάζει και την εποχικότητα της παγκόσμιας αγοράς χρυσού. Ενδεικτικό της αλλαγής είναι ότι η τιμή του χρυσού ακολουθεί από τις αρχές Ιουνίου άνοδο της τάξης του 4,5%.

Οσο οι κυβερνήσεις θα αποτυγχάνουν…

Ως μια ένδειξη των εκτιμήσεων των επενδυτών υπέρ μιας βραδύτερης διόρθωσης της «απερίσκεπτης» δημοσιονομικής συμπεριφοράς από πλευράς των κυβερνήσεων εκλαμβάνει τις τιμές χρυσού ρεκόρ ο οικονομολόγος Εντουαρντ Γιαρντένι. «Ο χρυσός θεωρείται ανώτερος από το σύνολο των νομισμάτων όσον αφορά την ιδιότητά του τόσο για τη διατήρηση του πλούτου όσο και ως μέτρο αντιστάθμισης κατά των απερίσκεπτων κυβερνήσεων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Yardeni Research. «Ο χρυσός διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ούτε οι «τιμωροί των ομολόγων» δεν είναι σε θέση να επαναφέρουν την τάξη και την πειθαρχία στις κυβερνήσεις». Σημειώνεται ότι ο όρος «τιμωροί των ομολόγων» είχε επινοηθεί το 1983 από τον τότε οικονομολόγο της Fed και της Deutsche Bank, κ. Γιαρντένι, ώστε να περιγράψει τους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα που «τιμωρούν» τις κυβερνήσεις πωλώντας ομόλογα όταν έχουν κάποια αντίρρηση με τις πληθωριστικές, νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή