Οι επιχειρήσεις θα διεκδικούν οφειλές σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Οι επιχειρήσεις θα διεκδικούν οφειλές σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν πρότεινε χθες κανόνες που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ποσά που τους οφείλονται από τους λογαριασμούς οφειλετών τους σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε. Ε. Η πρόταση δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση ενός κράτους-μέλους να χρησιμοποιεί τη νομοθεσία και τη νομική διαδικασία ενός και μόνον κράτους-μέλους για να διεκδικεί τα χρήματα που της οφείλονται καλώντας τις αρχές οποιουδήποτε ή και οσωνδήποτε άλλων κρατών-μελών να παγώσουν τους λογαριασμούς των οφειλετών της.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, είναι τα 600 εκατ. ευρώ που χάνουν συνολικά οι επιχειρήσεις της Ε. Ε. κάθε χρόνο, ποσό αντίστοιχο του 2,6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, καθώς είναι υπερβολικά πολύπλοκο και δύσκολο να διεκδικήσουν τα ποσά που τους οφείλουν πελάτες, συνεργάτες ή προμηθευτές από άλλα κράτη-μέλη. Κι αυτό γιατί ώς τώρα, ένας πιστωτής στον οποίο οφείλει χρήματα ένα άτομο ή μια επιχείρηση άλλου κράτους-μέλους πρέπει να τα διεκδικήσει μέσω του νομικού συστήματος της χώρας αυτής, διαδικασία που μπορεί να είναι δύσκολη, πολύπλοκη και χρονοβόρα. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στις εθνικές νομοθεσίες ενώ συχνά είναι πολύ υψηλό το κόστος του παγώματος καταθέσεων σε κάθε χώρα στην οποία διατηρεί περιουσιακά στοιχεία ο οφειλέτης. Το αποτέλεσμα είναι να μην αποπληρώνεται ποτέ το 63% των χρεών που εκκρεμούν από διασυνοριακές συναλλαγές.

Η πρόταση Ρέντινγκ ουσιαστικά διατηρεί σε ισχύ τα εθνικά συστήματα για το πάγωμα λογαριασμών αλλά τα θέτει σε παράλληλη λειτουργία με το προτεινόμενο σύστημα που θα ισχύει σε όλη την επικράτεια των 27. Οταν παρουσιάστηκε το γενικό περίγραμμά της τον περασμένο μήνα, η εκτίμηση νομικών επί του θέματος ήταν πως ενδέχεται να οδηγήσει σε κύμα αγωγών κατά τραπεζών τόσο από πλευράς των πιστωτών όσο και από πλευράς οφειλετών, με κατηγορίες είτε πως καθυστέρησαν να παγώσουν λογαριασμούς είτε πως έσπευσαν να παγώσουν λογαριασμούς χωρίς επαρκείς αποδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή