Αγωνία για το αμερικανικό χρέος

Αγωνία για το αμερικανικό χρέος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη παρότρυνε το Κογκρέσο να «επιδείξει την ίδια πολιτική τόλμη με εκείνη των Ευρωπαίων ηγετών», λαμβάνοντας άμεσα θαρραλέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Οπως τόνισε, η αθέτηση πληρωμών εκ μέρους του αμερικανικού κράτους ή μία σημαντική υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ θα αποτελούσαν ένα «πολύ, πολύ, πολύ σοβαρό γεγονός» για τη χώρα αλλά και την παγκόσμια οικονομία, και προειδοποίησε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς ότι «ο χρόνος περνάει». Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να χρειασθεί περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει μία επιδείνωση της κρίσης χρέους. «Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα πρέπει μάλλον να ξαναδούμε αυτό το θέμα», δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση, πιθανώς, να μην καταφέρει να καλύψει επιδόματα του κράτους πρόνοιας ή δαπάνες στο κρατικό σύστημα υγείας. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει βαθιά οικονομική κρίση, για την οποία ευθύνη θα φέρει εξ ολοκλήρου η Ουάσιγκτον» και η πολιτική μάχη των δύο κομμάτων, τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Το «φρένο» του Σαρκοζί

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η Γαλλία επιδιώκει να βάλει φρένο στα ελλείμματα που τροφοδοτούν το χρέος. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προωθεί τη νομοθετική θέσπιση «χρυσού κανόνα» με στόχο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών εντός τριετίας. Σύμφωνα με την πρόταση, που χρειάζεται την έγκριση του 60% της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας για να περάσει, οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί θα θεωρούνται αντισυνταγματικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή