Ακριβός ο δανεισμός για Ισπανία και Ιταλία

Ακριβός ο δανεισμός για Ισπανία και Ιταλία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακούφιση από τη συμφωνία της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους της Ελλάδας φάνηκε να εξανεμίζεται χθες, καθώς το κόστος του δανεισμού για την περιφέρεια της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε επίπεδα κοντά σε εκείνα προ της απόφασης. Υψηλότερο κόστος είχαν και οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, στις οποίες προχώρησαν χθες οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, Ισπανία και Ιταλία. Η Deutsche Bank, άλλωστε, ανακοίνωσε πως περιόρισε κατά 70% την έκθεσή της σε ομόλογα της περιφέρειας αλλά τόνισε πως δεν πούλησε ελληνικά ομόλογα όπως έχει δεσμευθεί, αλλά τα προσάρμοσε στις τρέχουσες αξίες της αγοράς, αναλαμβάνοντας ζημίες 155 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές προτίμησαν για μία ακόμη ημέρα τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, το ελβετικό φράγκο -που εκτινάχθηκε σε ρεκόρ έναντι του δολαρίου- και τον χρυσό που παραμένει κοντά στα προχθεσινά επίπεδα ρεκόρ, αντανακλώντας την ανησυχία για ενδεχόμενη στάση πληρωμών των ΗΠΑ.

Σε μια δημοπρασία που κρίθηκε επιτυχής καθώς υπερκαλύφθηκε κατά μέσον όρο πάνω από τρεις φορές, η Ισπανία άντλησε 2,885 δισ. ευρώ από την πώληση τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, η απόδοση των τρίμηνων γραμματίων αυξήθηκε στο 1,899% από το 1,568% στο οποίο βρισκόταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 21ης Ιουνίου. Η απόδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας εκτινάχθηκε στο 2,519% από το 1,776% της προηγούμενης. Η δημοπρασία των τρίμηνων γραμματίων υπερκαλύφθηκε 6,3 φορές και των εξάμηνων γραμματίων 2,2 φορές. Οι αντίστοιχες του Ιουνίου είχαν υπερκαλυφθεί 9,5 φορές και 3,8 φορές, αντιστοίχως. Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ισπανικού Δημοσίου υπερέβησαν το 6% με αποτέλεσμα να διευρυνθούν τα spread στις 316 μονάδες βάσης πριν από τη δημοπρασία και περαιτέρω, στις 329 μονάδες, μετά τη δημοπρασία. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η χώρα άντλησε 7,5 δισ. ευρώ από την πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων αλλά με επιτόκιο 2,269% ενώ εκείνο της προηγούμενης δημοπρασίας της 27ης Ιουνίου ήταν 1,988%. Παράλληλα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από μηδενικού κουπονιού γραμμάτια με χρόνο ωρίμανσης τον Απρίλιο του 2013 αλλά με μέση απόδοση 4,038%, ενώ εκείνη της προηγούμενης δημοπρασίας ήταν 3,219%. Εχει προηγηθεί η απόφαση του ιταλικού υπ. Οικονομικών να ακυρώσει τη δημοπρασία ομολόγων που είχε προγραμματίσει για τον Αύγουστο με το επιχείρημα ότι «υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα ρευστού και περιορισμένες δανειακές ανάγκες». Μερίδα αναλυτών θεωρεί πιθανόν η ακύρωση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Αλλοι αναλυτές αποδίδουν, πάντως, την απόφαση στον φόβο για το τι ενδέχεται να προκαλέσει στις αγορές ομολόγων η κρίσιμη ημερομηνία της 2ας Αυγούστου, οπότε δεν αποκλείεται και να κηρύξουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού. Στον ίδιο λόγο τείνουν να αποδώσουν απόφαση της Αυστρίας να ακυρώσει δημοπρασία προγραμματισμένη για τις 2 Αυγούστου.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ανάμεικτη η εικόνα, με τον δείκτη της Ισπανίας ΙΒΕΧ να κλείνει με υποχώρηση 0,2% αλλά τον FTSE MIB της Ιταλίας να κλείνει ενισχυμένος κατά 0,3% και τον PSI 20 της Πορτογαλίας επίσης να ενισχύεται οριακά, κατά 0,1%. Ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε κατά 0,07% υψηλότερα, όσο και ο FTSE 100 του Λονδίνου, ενώ ο CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε έχοντας υποχωρήσει κατά 0,66%. Το δολάριο υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το φράγμα των 0,80 ελβετικών φράγκων. Παράλληλα υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν φθάνοντας στα 77,883 γιεν. Ο χρυσός υποχώρησε από το ρεκόρ των 1.624 δολαρίων η ουγγιά που σημείωσε τη Δευτέρα αλλά παρέμεινε υψηλά, μεταξύ 1.616 και 1.613 δολαρίων. Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 0,51%, ενώ ο δείκτης Nasdaq σημείωνε οριακά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή