Η επικεφαλής του ΔΝΤ προτρέπει το Κογκρέσο να επιδείξει πολιτική τόλμη

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προτρέπει το Κογκρέσο να επιδείξει πολιτική τόλμη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αθέτηση πληρωμών εκ μέρους του αμερικανικού κράτους ή μία σημαντική υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ θα αποτελούσαν ένα «πολύ, πολύ, πολύ σοβαρό γεγονός» για τη χώρα αλλά και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ομιλία που έδωσε στη Νέα Υόρκη, η κ. Λαγκάρντ παρότρυνε το Κογκρέσο να «επιδείξει την ίδια πολιτική τόλμη με εκείνη των Ευρωπαίων ηγετών», λαμβάνοντας θαρραλέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Οπως εκτίμησε, το δημόσιο χρέος αποτελεί μια από τις τρεις μεγάλες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, παράλληλα με την ανάπτυξη και την κοινωνική αστάθεια.

Εν όψει της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου για την αύξηση του ορίου δανεισμού από τα 14,3 τρισ. δολάρια σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί απειλούν ότι θα συναινέσουν μόνον εάν ο Λευκός Οίκος αποδεχτεί, αποκλειστικά, περικοπές δημοσίων δαπανών. Προωθούν σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 900 δισ. δολάρια σε πρώτη φάση, με περικοπές 1,2 τρισ. δολαρίων την επόμενη 10ετία. Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν άμεση αύξηση του ορίου χρέους μέχρι τις εκλογές το 2012, τη μείωση του ελλείμματος κατά 2,7 τρισ. δολάρια την επόμενη 10ετία με περικοπές στις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων παροχών στον τομέα άμυνας, αλλά και την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την αύξηση των φόρων σε όλο το φάσμα της αμερικανικής κοινωνίας. Είναι μια σκληρή πολιτική μάχη, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί, αντιστοίχως, κυριαρχούν στη Γερουσία του Κογκρέσου. Ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση, πιθανώς, να μην καταφέρει να καλύψει επιδόματα του κράτους πρόνοιας ή δαπάνες στο κρατικό σύστημα υγείας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε στο πλαίσιο ομιλίας ότι «εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει βαθιά οικονομική κρίση, για την οποία ευθύνη θα φέρει εξ ολοκλήρου η Ουάσιγκτον» και η πολιτική μάχη των δύο κομμάτων.

Μουδιασμένη αντίδραση

Οικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν τη μουδιασμένη αντίδραση των αγορών, οι οποίες, μάλιστα, έχουν προσπεράσει προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι θα μειώσει τη βαθμολογία των αμερικανικών ομολόγων από την ανώτατη κατηγορία ΑΑΑ. Οι διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών «θυμίζουν περιόδους υποτονικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι τον κίνδυνο μιας οικονομικής αποκάλυψης», αναφέρεται σε δημοσίευμα της New York Τimes.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσουν «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» το συντομότερο δυνατό, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο «ανάκαμψης με υψηλή ανεργία». Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, πρόσθεσε, θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν φιλόδοξα σχέδια για τη συγκράτηση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή