Ο Σόρος εγκαταλείπει τις επενδύσεις…

Ο Σόρος εγκαταλείπει τις επενδύσεις…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «διακριτική γοητεία» της φιλανθρωπίας σε συνδυασμό με τη μεγάλη αστάθεια στις αγορές και τη μείωση των αποδόσεων των επενδύσεών του απομακρύνει τον μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος από την καριέρα του διαχειριστή hedge hund και τον στρέφει ολοκληρωτικά στις αγαθοεργίες. Σύμφωνα με απόφαση των υιών του Τζόναθαν και Ρόμπερτ, ο όμιλος Soros Fund Management των 25,5 δισ. δολ. θα επιστρέψει σχεδόν 1 δισ. δολ. στους επενδυτές και θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας. Στην επιστολή τους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους σε όσους επέλεξαν τον όμιλό τους για τις επενδύσεις τους τα τελευταία 40 χρόνια και απέδωσαν την απόφασή τους στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα δυσχεράνουν τη λειτουργία των hedge fund.

Η κίνηση αυτή του 81χρονου Τζορτζ Σόρος ολοκληρώνει τη μεταμόρφωσή του από έναν κερδοσκόπο -κατά το Bloomberg- σε έναν φιλάνθρωπο με πολιτική ισχύ, ενώ κατά τη διάρκεια αρκετών ετών το ένα του πρόσωπο ερχόταν σε διάσταση με το άλλο. Ο αποκαλούμενος από τους βιογράφους του ως «ο επενδυτής με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» είχε στοιχηματίσει το 1992 ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να υποτιμήσει τη στερλίνα, πράγμα το οποίο όντως έγινε. Το 1997 αποκόμισε 750 εκατ. δολ., στοιχηματίζοντας ότι το μπατ Ταϊλάνδης θα υποχωρήσει. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας επιδεινώθηκαν, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε απεγνωσμένα να στηρίξει το μπατ και τελικώς έλαβε βοήθεια 17,2 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Την ίδια χρονιά με φιλανθρωπικό κριτήριο ο Τζορτζ Σόρος επένδυσε στη Ρωσία, αγοράζοντας μερίδια σε επιχειρήσεις, μετοχές και ομόλογα. Με δημοσίευμα στους Financial Times συνέστησε στη ρωσική κυβέρνηση να υποτιμήσει 15% το ρούβλι και μερικές ημέρες αργότερα εισακούστηκε. Δεν απέσυρε όμως τις επενδύσεις του από τη Ρωσία, θεωρώντας ότι θα δώσει το καλό παράδειγμα και σε άλλους επενδυτές.

Ο εβραϊκής καταγωγής Ούγγρος εγκαινίασε το πρώτο του ίδρυμα Open Society Fund το 1979, με στόχο την προαγωγή της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου στην Αν. Ευρώπη. Σήμερα διατηρεί 70 ανάλογους οργανισμούς με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή