Τα αποτελέσματα της BP απογοήτευσαν τους επενδυτές

Τα αποτελέσματα της BP απογοήτευσαν τους επενδυτές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικά έκριναν οι επενδυτές τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η ΒΡ, παρότι χάρις στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου η εταιρεία κατόρθωσε να επανέλθει στην κερδοφορία. Σύμφωνα με αυτά, τα κέρδη της ΒΡ για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 5,3 δισ. δολάρια, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Η παραγωγή της διαμορφώθηκε μειωμένη κατά 11% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, στα 3,43 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου, κυρίως λόγω της αναστολής των γεωτρήσεων στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την περυσινή τραγωδία.

Η ΒΡ εκτιμά ότι η παραγωγή της για το σύνολο του 2011 θα διαμορφωθεί στα 3,4 εκατ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου ημερησίως, όπως είχε προβλέψει τον Φεβρουάριο. Ο διευθύνων σύμβουλός της Μπομπ Ντάντλι -δεχόμενος πιέσεις να δείξει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης- ανακοίνωσε ότι «η ανάκαμψη θα παγιωθεί το 2012 και το 2013 όσο προχωρούν νέα προγράμματα, ιδίως σε περιοχές υψηλών περιθωρίων, όσο ολοκληρώνουμε την τρέχουσα δραστηριότητα, επιστρέφουμε στον Κόλπο του Μεξικού και μειώνονται οι αβεβαιότητες». Σύμφωνα με την εταιρεία, εννέα νέα προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2012-13, σε περιοχές όπως η Αγκόλα, η Βόρεια Θάλασσα και ο Κόλπος του Μεξικού. Φέτος, προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί η οικονομική θέση της εταιρείας, ιδίως με διευθέτηση των νομικών αξιώσεων από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο. Οι επενδυτές, πάντως, παρέμειναν δύσπιστοι. Η μετοχή απώλεσε 2,5% της αξίας της χθες, καθώς μάλιστα ένας λόγος αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και των αισιόδοξων σχεδίων της εταιρείας είναι η πρόσφατη κατάρρευση της συμφωνίας 16 δισ. δολαρίων με τη ρωσική Rosneft για έρευνες στην Αρκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή