Απολύσεις για μείωση δαπανών στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Απολύσεις για μείωση δαπανών στις ευρωπαϊκές τράπεζες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν σε απολύσεις με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών, καθώς έχει αποδυναμωθεί η κερδοφορία τους, η οποία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω των επικείμενων αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στη λίστα των τραπεζών περιλαμβάνονται οι ελβετικές UBS και Credit Suisse, όπως και οι βρετανικές Lloyd Banking Group, Royal Bank of Scotland και Barclays. Παρόμοιες τάσεις θα επηρεάσουν, επίσης, τον υπόλοιπο τραπεζικό χάρτη της Ευρώπης, ενώ είναι ήδη αισθητές στις ΗΠΑ.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι προκειμένου να ανταποκριθούν οι τράπεζες στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και το μέγεθός τους. Συν τοις άλλοις, το υποτονικό οικονομικό κλίμα σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για μελλοντική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Στην Ελβετία, η UBS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό ατόμων. Απώτερος στόχος του ελβετικού τραπεζικού ομίλου είναι να περιορίσει το λειτουργικό κόστος κατά 2 δισ. ελβετικά φράγκα μετά τη μείωση της κερδοφορίας κατά το ήμισυ το δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της UBS διαμορφώθηκαν, ειδικότερα, στα 1,02 δισ. ελβετικά φράγκα λόγω, εν μέρει, μιας απότομης πτώσης των εσόδων από το τμήμα σταθερού εισοδήματος, το οποίο επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση εταιρικών και κρατικών ομολόγων. Η ανταγωνίστρια Credit Suisse Group πιθανολογείται ότι θα ανακοινώσει, ανά πάσα ώρα και στιγμή, την απόλυση 1.600 υπαλλήλων και στελεχών λόγω ανάλογης πτώσης στα κέρδη της.

Οι προαναφερόμενες βρετανικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι διατηρούν την έδρα τους στο Λονδίνο. Στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs, μια από τις ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ, δρομολογεί απολύσεις 1.000 ατόμων. Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο αν και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, έχουν επηρεάσει τα σχέδια των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Η UBS δεν θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους στόχους κερδοφορίας που έθεσε το 2009 για την επόμενη τριετία με πενταετία. Ο Οσβαλντ Γκρούμπελ, διευθύνων σύμβουλος της UBS, είχε θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του κύρους της επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου, προσδοκώντας σε έσοδα 20 δισ. ελβετικών φράγκων μέχρι το 2014. Είναι προφανές πλέον ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή