Διεθνείς οι επιπτώσεις από τυχόν αδιέξοδο στο χρέος των ΗΠΑ

Διεθνείς οι επιπτώσεις από τυχόν αδιέξοδο στο χρέος των ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη την ανησυχία της για την παγκόσμια οικονομία και τον αντίκτυπο του αδιεξόδου από την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, η Daimler κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η γνωστή γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά πως η παρατεταμένη ασθενής ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ, οι προϋπολογισμοί λιτότητας στη Γηραιά Ηπειρο και η αστάθεια στην αγορά ενέργειας πιθανώς να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη. Σε ανακοίνωσή της, η Daimler επισημαίνει ότι στην έναρξη του δεύτερου εξαμήνου του έτους, χωρίς να έχει επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτοκινητοβιομηχανία, η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου στην κατασκευή πολυτελών οχημάτων, δεν κατόρθωσε να συμβαδίσει με τις ανταγωνίστριές της το δεύτερο τρίμηνο, αν και είχε κέρδη ρεκόρ. Προέβλεψε βραδύτερες πωλήσεις από την BMW και εμφάνισε κέρδη στον βραχίονα των φορτηγών, τα οποία υπολείπονται έναντι των αντιστοίχων της Volvo. Συγκεκριμένα, τα περιθώρια κέρδους για τον βραχίονα των φορτηγών υστερούν έναντι της Volvo, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας φορτηγών του κόσμου, κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες. Πάντως, τα μεικτά κέρδη της Daimler το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν 23% στα 2,58 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 30% στα επίπεδα ρεκόρ των 1,7 δισ. ευρώ. Τα δε έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 26,3 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με τα 28 δισ. ευρώ των προβλέψεων.

Η Daimler αναθεώρησε προς τα άνω τους στόχους πωλήσεων του 2011 στα 50.000 οχήματα, όταν η BMW τον έθεσε στα 100.000 οχήματα. Οσο δε για την ετήσια επίδοσή της, η εταιρεία παρουσιάζεται ιδιαίτερα θετική. Προσβλέπει έσοδα, τα οποία θα υπερβούν κατά πολύ τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ το τρέχον έτος χάρις στη δυναμική ζήτηση για τα ακριβότερα οχήματά της, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων θα υπερβούν τα αντίστοιχα του 2010 των 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως επισήμανε ο αναλυτής Μαξ Βαρμπάρτον της Bernstein Research, «φαίνεται πως ο αρνητικός τόνος έχει να κάνει κυρίως με το ευρύτερο διεθνές μακροοικονομικό κλίμα, ενώ οι θετικές εκτιμήσεις αφορούν ειδικά τις δραστηριότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες ευημερούν».

Αναστάτωση

Επανερχόμενη στο θέμα της διεθνούς οικονομίας, η Daimler εκτιμά πως έως την εκπνοή του έτους η οικονομική ανάκαμψη θα εξακολουθήσει την πορεία της αλλά σε πιο συγκρατημένες ταχύτητες. Ειδικά για την αμερικανική οικονομία, όπως αναφέρουν οι Financial Τimes, η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι θα σημειωθεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, εάν δεν επιτευχθεί άμεσα πολιτική συμφωνία στην αύξηση του ορίου του δημοσίου δανεισμού της χώρας.

«Ως αποτέλεσμα θα προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και θα υπάρξουν διεθνείς επιπτώσεις με την αστάθεια των υψηλών τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Daimler. Πέραν τούτων των θεμάτων, ο γερμανικός κολοσσός κάνει ειδική μνεία και στις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά εκφράζει αισιοδοξία για της δυνατότητες και την προοπτική των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κίνας υπογραμμίζει πως «θα πρέπει η χώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξισορρόπησης μεταξύ της επιδιωκόμενης αποθέρμανσης της οικονομίας και των υπερβολικών αντίμετρων σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή