Νέα υποβάθμιση της Κύπρου από Moody’s

Νέα υποβάθμιση της Κύπρου από Moody’s

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Moody’s υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβαθμίσεις, επικαλούμενη τις ελλείψεις ενέργειας και τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Αναθεώρησε, άλλωστε, προς τα κάτω και την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη της νήσου, επισημαίνοντας πως θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού που πλήττουν τη νήσο από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

Η βαθμολογία που δίνει τώρα στην Κύπρο ο εν λόγω οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Baa1, βρίσκεται τρεις βαθμίδες πάνω από τα ομόλογα «σκουπίδια». Είναι, όμως, πιθανή μια περαιτέρω υποβάθμιση αν οι Αρχές περιορίσουν ή καθυστερήσουν σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και αν η εκτεταμένη έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε ελληνικά ομόλογα, που ανέρχεται σε 4,5 με 5 δισ. ευρώ, υπαγορεύσει μεγάλες ενέσεις κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες. Εχει προηγηθεί η προηγούμενη υποβάθμιση από τη Moody’s τον Φεβρουάριο, αλλά και οι υποβαθμίσεις από τους άλλους δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους Fitch και Standard and Poor’s, που βαθμολογούν την Κύπρο με Α-.

Στη σχετική της ανακοίνωση, πάντως, η Moody’s τονίζει ότι θα εξετάσει την προοπτική να αναβαθμίσει την Κύπρο αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών παροχών και στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα και κατορθώσει να καταγράψει σημαντικές και βιώσιμες περικοπές δαπανών. Σημειωτέον πως η Moody’s ανακοίνωσε χθες αύξηση κερδών 56% το β΄ τρίμηνο, την οποία απέδωσε στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη της Κύπρου, η Moody’s προεξοφλεί ότι θα είναι μηδενική το τρέχον έτος και μόλις 1% το 2012. Με τις απαισιόδοξες προβλέψεις της συνάδουν οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, που έχουν υπολογίσει το κόστος που θα έχει η έκρηξη της 11ης Ιουλίου και οι επιπτώσεις της σε τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί σημαντικό ποσοστό της κυπριακής οικονομίας, που ανέρχεται σε 17,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Moody’s, σοβαρό λόγο ανησυχίας συνιστά, άλλωστε, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, που ανέρχεται στο 600% του κυπριακού ΑΕΠ, εξαιρουμένων των ξένων θυγατρικών.

Ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας ενδέχεται, άλλωστε, να λειτουργήσει το κλίμα πολιτικής κρίσης που έχει εκδηλωθεί στη χώρα μετά την καταστρεπτική έκρηξη και μπορεί να δυσχεράνει την ψήφιση των περικοπών δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται για τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση την 1η Ιουλίου. Ηδη η χώρα φαίνεται να αποτελεί τον επόμενο στόχο των αγορών.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του κυπριακού Δημοσίου αυξήθηκαν χθες κατά 0,13 % φθάνοντας στο 10,043%. Στο μεταξύ, η Fitch προειδοποίησε χθες την Ιταλία ότι ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της αν αποδειχθεί απογοητευτική η οικονομική ανάπτυξη.

Η Ιταλία έχει εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους 48 δισ. ευρώ με στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2014. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,3% το 2012. Η Τράπεζα της Ιταλίας, όμως, εξέφρασε προ ημερών την εκτίμηση πως το επόμενο έτος η ανάπτυξη θα είναι μόλις 1,1%. Συνεχίστηκαν, άλλωστε, και χθες οι πιέσεις των αγορών στο χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου να εκτινάσσονται κατά 13 μ. β. στο 5,76% και τις αντίστοιχες των ισπανικών να αυξάνονται κατά οκτώ μ. β., στο ανησυχητικό 6,04%.

Ενδεικτική, άλλωστε, της ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές για μια ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης είναι η πληροφορία ότι η Deutsche Bank έχει μειώσει την έκθεσή της σε ιταλικά ομόλογα κατά 88%. Σύμφωνα μάλιστα με τη Financial Times Deutschland, η τράπεζα αγόρασε CDS για να προστατευθεί από την έκθεσή της στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή