Προειδοποίηση για τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών

Προειδοποίηση για τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ArcelorMittal, η μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου, ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη κατά 21% για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους πρώτων υλών. Η κερδοφορία του κολοσσού καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση του χάλυβα, ενώ συνδέεται και με την αύξηση των τιμών. Πάντως, η ArcelorMittal τόνισε πως το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα μειωθούν κυρίως εξαιτίας της εποχικής μείωσης της συνολικής κατανάλωσης χάλυβα σε συνδυασμό με τις ακριβότερες πρώτες ύλες.

Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας, Λάκσμι Μιτάλ, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με την προβλεπόμενη επίδοση της εταιρείας το δεύτερο ήμισυ του 2011. Απλώς υπογράμμισε ότι «θα μπορεί άνετα να συγκριθεί με την αντίστοιχη του παρελθόντος έτους». Τη δεύτερη τριμηνία τα μεικτά κέρδη ανήλθαν στα 3,4 δισ. δολάρια έναντι των 2,8 δισ. δολαρίων το 2010, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 24,7% στα 25,1 δισ. δολάρια έναντι των 20,2 δισ. δολαρίων πέρυσι. Τα δε καθαρά κέρδη, εν μέρει λόγω υψηλότερων φορολογικών υποχρεώσεων, μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση στα 1,5 δισ. δολάρια, έναντι των 1,7 δισ. το 2011. Το δεύτερο τρίμηνο τα ανά μετοχή κέρδη διαμορφώθηκαν στα 99 σεντς εν συγκρίσει με το 1,13 δολ. την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κατανάλωση χάλυβα ουσιαστικά δείχνει τις υφιστάμενες συνθήκες σε κλάδους όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των οικιακών συσκευών. Την περίοδο 2008 – 2009 η ζήτηση εμπορευμάτων σημείωσε δραστική κάμψη. Εντούτοις, η χαλυβουργία γνώρισε σημαντική ανάκαμψη το 2010 με μία τόνωση της παραγωγής της κατά 15%. Κατά το τρέχον έτος οι αναλυτές προβλέπουν μεν αύξηση, αλλά της τάξεως του 6% – 8%. Οι επενδυτές, τέλος, ανησυχούν μήπως τα κέρδη της ΑrcelorΜittal αυξάνονται αργά, συγκρινόμενα με την ανάκαμψη του κλάδου εν συνόλω και αυτό αποτυπώνεται στη μετοχή της, η οποία έχει αδύναμη εμφάνιση από τις αρχές του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή