Ευρωζώνη: επιδείνωση οικονομικού κλίματος

Ευρωζώνη: επιδείνωση οικονομικού κλίματος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είναι βραδύτερη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος ενσωματώνει τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, υποχώρησε στο 103,2 τον Ιούλιο από το 105,4 τον Ιούνιο. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2010, όταν είχε μειωθεί στο 102,2. Οπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προσδοκίες στον βιομηχανικό κλάδο αποδυναμώθηκαν, όπως κατέδειξε ο επιμέρους δείκτης, στο 1,1 από το 3,5. Παρομοίως, στις υπηρεσίες κυμάνθηκε στο 7,9 από το 10,1 και στο μέτωπο των καταναλωτών υποχώρησε βαθύτερα, στο -11,2 από το -9,7.

Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την αβεβαιότητα που επικρατεί για την τελική έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του δεύτερου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα. Οι αμφιβολίες αυτές δεν αφορούν τόσο την ίδια την Ελλάδα, αλλά το εάν η Ε.Ε. με τα μέτρα αυτά θα καταφέρει να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης από την περιφέρεια σε ισχυρές οικονομίες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία. Παράλληλα, όμως, τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να θέσουν εκ νέου το δίλημμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει αφήσει υπόνοιες για μια τέτοια κίνηση μέχρι να λήξει η θητεία του την 31η Οκτωβρίου, μετά τις δύο αυξήσεις των επιτοκίων, κατά 25 μ.β. εκάστη, στις οποίες έχει προχωρήσει από τις αρχές του έτους. Ο κ. Τρισέ επανήλθε στην αρχική δέσμευση της ΕΚΤ για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην πραγματική οικονομία, δεδομένης της ζωηρής ανάπτυξης στη Γερμανία, του ισχυρότερου κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το σημερινό κλίμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η παραγωγική ικανότητα στην Ευρωζώνη, ένα μέτρο αξιολόγησης της δυναμικής των βιομηχανιών και της επιχειρηματικότητας, υποχώρησε τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά μια διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή