Η ανησυχία για Ευρωζώνη, ΗΠΑ εκτίναξε την απόδοση των ιταλικών ομολόγων

Η ανησυχία για Ευρωζώνη, ΗΠΑ εκτίναξε την απόδοση των ιταλικών ομολόγων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού για την Ιταλία, η οποία παρατηρήθηκε στη χθεσινή δημοπρασία των δεκαετών κρατικών ομολόγων της, αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών για την κρίση στην Ευρωζώνη και το αδιέξοδο στο θέμα του αμερικανικού δημοσίου χρέους. Την κατάσταση επιδεινώνει η εσωτερική πολιτική κατάσταση αβεβαιότητας, καθώς χθες κυκλοφορούσαν φήμες περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, οι οποίες διαψεύσθηκαν. Επίσης, ελέχθη ότι προ της δημοπρασίας η ΕΚΤ παρενέβη και αγόρασε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, τα οποία δημοπρατήθηκαν χθες, εκτινάχθηκε στο 5,97%, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο 2000. Τα spread των ομολόγων αυτών αυξήθηκαν 26 μονάδες βάσης, στις 337 μ.β., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιουλίου.

Στα δε τριετή ομόλογα η απόδοση έφθασε στα υψηλότερα από τον Ιούλιο 2008 και συγκεκριμένα στο 4,8%. «Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν ομόλογα στην αγορά, αλλά η τάση της απόδοσής τους καθίσταται εντυπωσιακή», τόνισε ο Αλεσάντρο Τζιανσάντι, αναλυτής της ING στο Αμστερνταμ. «Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες αυξήσεις κάθε μήνα». Συνολικά πωλήθηκαν 10ετή ομόλογα 2,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3 δισ. ευρώ. Στις έξι δημοπρασίες 10ετών ομολόγων του 2011 η αναλογία προσφοράς – κάλυψης ήταν 1,42 φορές και η μέση απόδοση 4,81%.

Κι ενώ οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν την Ιταλία, ασκούνται πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ με αφορμή διαμέρισμα, το οποίο ανήκει σε πρώην στενό συνεργάτη του που είναι ύποπτος για διαφθορά. Ο Τζούλιο Τρεμόντι, σημειωτέον, φέρεται ότι κατέβαλε χωρίς να το δηλώνει στην εφορία ενοίκιο 1.000 ευρώ την εβδομάδα για το διαμέρισμα του Μάρκο Μιλανέζε, όπως ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο για την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να πατάξει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η οποία παρακωλύει τις προσπάθειες της χώρας να ελέγξει το τεράστιο χρέος της. Μία συνήθης τακτική στην Ιταλία για να παρακαμφθεί η δήλωση εισοδημάτων και να αποφευχθεί η καταβολή φόρων είναι η πληρωμή σε ρευστό για μεγάλες συναλλαγές, από τα νοσήλια και τις ιατρικές επισκέψεις μέχρι το ενοίκιο και την αγορά σπιτιού.

Ανησυχίες

Μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, όπως η Corrierre della Sera, υπερασπίζονται τον Τζούλιο Τρεμόντι χρησιμοποιώντας τη ρήση «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Ωστόσο, επισημαίνουν πως η κατηγορία λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν αφορά άτομα με τη θεσμική υποχρέωση να θέτουν κανόνες και να επιβλέπουν την τήρησή τους. Ο κ. Τρεμόντι, εν τω μεταξύ, έχει διεθνώς τη φήμη ενός εγγυητή της δημοσιονομικής σωφροσύνης στην κατακερματισμένη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. «Η αρνητική εικόνα δημιουργήθηκε μετά τη δημοπρασία, η οποία ήταν καλή, και τα spread διευρύνθηκαν», τονίζει ο Νόρμπερτ Αούλ της RBC Capital Markets. «Το θέμα είναι το εύθραυστο των αγορών, όταν ο Τζούλιο Τρεμόντι προσωποποιεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή