Σε 2.000 απολύσεις θα προχωρήσει η Credit Suisse

Σε 2.000 απολύσεις θα προχωρήσει η Credit Suisse

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η Credit Suisse, σχεδιάζει να καταργήσει 2.000 θέσεις εργασίας ακολουθώντας το μονοπάτι των ανταγωνιστών του κλάδου λόγω υποτονικής κερδοφορίας, αλλά και του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που αναμένεται να καθιερώσει μια πιο συντηρητική ανάπτυξη του κλάδου. Η υλοποίηση αυστηρότερων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, την επενδυτική τραπεζική και τις αμοιβές υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία πιο συντηρητικών τραπεζικών ομίλων, με πολύ χαμηλή ανάληψη πιστωτικού ή επενδυτικού κινδύνου. Χθες, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή διευκρίνισε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του εκάστοτε κράτους-μέλους της Ε.Ε. για την ταυτότητα στελεχών ή χρηματιστών που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. Απώτερος στόχος αυτού του μέτρου είναι η αποθάρρυνση των τραπεζικών στελεχών από το να αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο, θέτοντας σε κίνδυνο τη φερεγγυότητα των ομίλων όπως συνέβη με τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers.

Η δημοσιονομική κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αλλά και τις άκαρπες διαβουλεύσεις του Κογκρέσου για τη αύξηση του αμερικανικού χρέους, δημιουργούν ένα υποτονικό επενδυτικό κλίμα, επηρεάζοντας τα κέρδη των ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο που η HSBC πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού 10.000 ατόμων, σύμφωνα με πηγές του Sky News, ενώ απολύσεις έχουν ανακοινωθεί από την Goldman Sachs, τη Lloyds, τη Standard Chartered και τη UBS. Τα κέρδη της Credit Suisse υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 52% λόγω πτώσης των εσόδων από τη διαπραγμάτευση αξιών. Οι απολύσεις 2.000 υπαλλήλων αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ελβετικής τράπεζας, αποβλέποντας στην εξοικονόμηση 1 δισ. ελβετικών φράγκων, σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή