ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρηση του ευρώ λόγω Ιταλίας

Μεικτή εικόνα παρουσίαζαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στη Γουόλ Στριτ οι δείκτες κατέγραφαν οριακές μεταβολές, με τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την αγορά κατοικίας και εργασίας των ΗΠΑ να επισκιάζουν τους φόβους για μια αθέτηση πληρωμών της χώρας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με οριακή άνοδο 0,1%, στις 267,08 μονάδες. Από τους επιμέρους εθνικούς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,3%, ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε κατά 0,6% και ο DAX της Φρανκφούρτης απώλεσε 0,9%. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB έκλεισε με δραστικές απώλειες 2,81%.

Στη Γουόλ Στριτ, ο Standard & Poor’s ενισχυόταν κατά 0,2% λίγο πριν από το κλείσιμο, έχοντας προηγουμένως καταγράψει κέρδη ώς και 0,9%. Ο Dow Jones υποχωρούσε εξίσου οριακά, αντιστρέφοντας την προηγούμενη άνοδό του κατά 0,8%.

Το ευρώ υποχώρησε μετά την απογοητευτική ζήτηση στη χθεσινή δημοπρασία ιταλικών ομολόγων, η οποία πυροδότησε ανησυχία πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Το κοινό νόμισμα κατέγραψε απώλειες 0,39%, στο 1,4309 δολάριο. Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Τέλος, η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου σταθεροποιήθηκε κάτω από τα 117 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης κινήθηκε με οριακές μεταβολές, κοντά στα 97,5 δολάρια.