Επιφυλακτικοί οι επενδυτές με τα αμερικανικά ομόλογα

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές με τα αμερικανικά ομόλογα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 2ας Αυγούστου και κλιμακώνονται οι φόβοι για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το έλλειμμα και το όριο χρέους στις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε τοποθετήσεις εναλλακτικές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Κάποιοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε εταιρικά ομόλογα, άλλοι επιλέγουν να μην επενδύσουν καθόλου και να κρατήσουν τα χρήματά τους σε ρευστό, πολλοί στρέφονται στην παραδοσιακή ασφάλεια που προσφέρουν ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο, με τον «βασιλιά των μετάλλων» να διατηρεί την αξία του ακόμα και όταν το δολάριο καταρρέει. Αλλοι θεσμικοί, πάλι, αναζητούν καταφύγιο στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα και άλλες ασιατικές. Ή επενδύουν στους φυσικούς πόρους, ή απλώς συσσωρεύουν ρευστό σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια υποβάθμιση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ή ακόμα και η πιο μακρινή πιθανότητα πτώχευσης, θα διαβρώσει την αξία των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου, οι οποίοι θεωρούνταν παραδοσιακά ασφαλείς. Σχεδόν το 25% των εταιρειών που ερωτήθηκε σε πρόσφατη έρευνα, αποκάλυψε ότι θα πωλήσει όλο ή μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, ενώ επιπλέον το 28% δεν προτίθεται να προσθέσει τέτοιους τίτλους στο δικό του χαρτοφυλάκιο.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός έχει καταγράψει κέρδη 40% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ το ελβετικό φράγκο έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 17% από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου. Το αντίθετο συμβαίνει με τις μετοχές και το συνάλλαγμα στις άλλες παραδοσιακές αγορές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, που μπορεί να ήταν ελκυστικές στο παρελθόν, όμως τώρα όχι πια, λόγω της βραδείας ανάπτυξης και των προβλημάτων χρέους στις περιοχές αυτές.

Γερμανική άνοδος

Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και το αβέβαιο μέλλον της διπλής κρίσης χρέους κυριαρχούν αυτές τις ημέρες στο σκεπτικό των επενδυτών. Η στροφή στην ασφάλεια ενισχύει όχι μόνο τον χρυσό και το ελβετικό φράγκο, αλλά και τα γερμανικά Βunds, αναδεικνύοντάς τα σε πρωταθλητή ασφάλειας της εποχής, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα αμερικανικά, που φαίνεται πως χάνουν πλέον την πρωτοκαθεδρία λόγω των φόβων στάσης πληρωμών των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν χθες το μεσημέρι κατά 4 μονάδες βάσης, την ώρα που εκείνες των αντίστοιχων ισπανικών ενισχύονταν κατά 10 μονάδες βάσης, με το spread να αυξάνεται κατά 13 μονάδες βάσης. Το spread των ιταλικών ομολόγων – «θυμάτων» της απογοητευτικής προχθεσινής δημοπρασίας ομολόγων, αλλά και των φημών περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι- ενισχυόταν κατά 9 μονάδες βάσης. Και η διαφορά απόδοσης μεταξύ αμερικανικών και αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Ενώ τα χρηματιστήρια υποχωρούσαν, το ελβετικό φράγκο και το γιεν ενισχύθηκαν χθες -το πρώτο προσεγγίζοντας υψηλά ρεκόρ έναντι του ευρώ- και το κόστος ασφάλισης έναντι πτώχευσης στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009 μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να αναβάλει την ψηφοφορία για αύξηση του ορίου χρέους, αργά προχθές το βράδυ. Στην αβεβαιότητα συνέβαλε την Παρασκευή η προειδοποίηση της Μoody’s για πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας, ενώ η απογοητευτική έκβαση της δημοπρασίας ομολόγων στην Ιταλία ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις τους -κοντά στο 6% και πάλι χθες- και τα spread.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή