Εργοδότες και εργαζόμενοι ζητούν μέτρα

Εργοδότες και εργαζόμενοι ζητούν μέτρα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την πίεση των αγορών, η Ιταλία προσπαθεί να οργανώσει την εσωτερική της άμυνα, με τους εργαζομένους και τους εργοδότες να ζητούν από την κυβέρνηση ένα «σύμφωνο για την ανάπτυξη». Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, η ένωση βιομηχάνων Confindustria, τράπεζες και συνεταιρισμοί απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επεξεργαστεί ένα «σύμφωνο για την ανάπτυξη», το οποίο εκτιμούν ότι θα στηρίξει την οικονομική άνθηση της χώρας. Οι κοινωνικοί εταίροι της Ιταλίας, με μόνη εξαίρεση το συνδικάτο Uil που δεν υπογράφει την έκκληση, τονίζουν ότι «υπάρχει ουσιαστική ανησυχία για τις επιθέσεις που δέχονται από τις αγορές». Στόχος είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, παράλληλα με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Με την κίνηση αυτή, οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν από την κυβέρνηση να μην επικεντρωθεί μόνο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, αλλά, παράλληλα, να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν το χρόνιο ιταλικό πρόβλημα της ασθενούς ανάπτυξης. «Περιμένουμε να ορισθούν η ημερομηνία και ο χώρος στον οποίο θα μπορέσει να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων, για να εκπονήσουμε ένα ενιαίο σχέδιο που θα σώσει τη χώρα μας και θα ενισχύσει την οικονομία μας», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι.

Από την πλευρά της, η εντός μνημονίου Πορτογαλία επίσης βρίσκεται σε αναζήτηση συναίνεσης. Την πρωτοβουλία εδώ έχει αναλάβει η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που ζητεί το «πράσινο φως» των συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων ώστε να εφαρμόσει ομαλά τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ΔΝΤ-Ε.Ε. και με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Πάσος Κοέλιο έχει δεσμευθεί να επιβάλει μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και φορολογικές αυξήσεις, ώστε να περιστείλει το δημόσιο χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή