Η κ. Μέρκελ δεν θέλει να σκοτώσει, αλλά να κοιμίσει τον δράκο

Η κ. Μέρκελ δεν θέλει να σκοτώσει, αλλά να κοιμίσει τον δράκο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πιθανό να εξασφαλίσει την έγκριση τoυ γερμανικού Κοινοβουλίου για το πρόσφατο πακέτο διάσωσης του ευρώ, αν και φαίνεται πως δεν θα είναι το τελευταίο του είδους του. Πάντως, η Αγκελα Μέρκελ, αντί να έχει τον αέρα ενός ηγέτη που μόλις διέσωσε το κοινό νόμισμα, αποπνέει κάτι από ένα στέλεχος εταιρείας που μόλις έβαλε σε τάξη το γραφείο του. Οι «επικλήσεις για ένα εντυπωσιακό πραξικόπημα για τη σταθεροποίηση του ευρώ είναι κατανοητές», επισήμανε η καγκελάριος μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής. «Εντούτοις, η πραγματική λύση είναι μια ελεγχόμενη διαδικασία διαδοχικών και συμφωνημένων βημάτων για να υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η Αγκελα Μέρκελ, την οποία έχουν κατηγορήσει για έλλειψη ευρωπαϊκού ζήλου και «εγκληματικό εγωισμό», πιστεύει πως η υπερβολική βιασύνη και το ασυγκράτητο πάθος δεν λύνουν τα θέματα του ευρώ με αποδεκτό πολιτικό κόστος. Γιατί να σκοτώσεις τον δράκο, αφού μπορείς απλά να τον βάλεις για ύπνο; Το τελευταίο πακέτο απηχεί αυτή την προσέγγιση, ενώ κατόρθωσε να κατευνάσει έστω και προσωρινά τις αγορές. Το ευρώ επισκίασε το ζήτημα της ανεργίας ως βασικής προτεραιότητας στο μυαλό των Γερμανών ψηφοφόρων την παραμονή της συνόδου. Η καγκελάριος υπολογίζει πως μπορεί να πείσει τα τρία κόμματα του συνασπισμού της (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανική Σοσιαλιστική Ενωση και Ελεύθερους Δημοκράτες) για το πακέτο, ενώ πιθανώς θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Πάντως, δεν υπάρχει ενθουσιασμός για το θέμα. Η τελευταία συμφωνία της Ευρωζώνης απομακρύνει περαιτέρω τη Γερμανία από την επίμονη θέση της ότι οι εύρυθμες οικονομίες δεν πληρώνουν τα λάθη των ιδιόρρυθμων. Η βοήθεια στην Ελλάδα διπλασιάστηκε, δίδονται νέες εξουσίες στο βασικό ταμείο διάσωσης και όσοι δανείζονται από αυτό έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και ευκολότερη αποπληρωμή. Κατά τον επικεφαλής της Bundesbank και πρώην βασικό οικονομικό σύμβουλο της κ. Μέρκελ, η Ευρωζώνη προχώρησε ένα βήμα προς το να καταστήσει τους κινδύνους κοινούς, κλονίζοντας το θεμέλιο της δημοσιονομικής της υπευθυνότητας. Αυτά τα σχόλια δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ πέτυχε αρκετά στις Βρυξέλλες για να αποφύγει τριβές στο Βερολίνο, με την εθελοντική συνεισφορά 37 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Ετσι αναχώρησε για τις διακοπές της στη Βαυαρία, ελπίζοντας πως είχαν γίνει αρκετά για τις αγορές και τη σταθεροποίηση του ευρώ. Η μόνη εκκρεμότητά της φαίνεται να είναι η στήριξη των πολιτών, όπως παρατηρεί ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε. Οπως επισημαίνει, πρέπει να πειστούν ότι η δική τους και η ευρωπαϊκή ευημερία εξαρτάται κυρίως από την υπέρβαση της κρίσης, είτε ξυπνήσει ξανά ο δράκος είτε όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή