ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μετά Ακερμαν εποχή χρειάζεται δύο… μυαλά

Εάν θέλει κάποιος άνθρωπος να χορέψει ταγκό, απαιτείται οπωσδήποτε και ένας ακόμα στον ρόλο του καβαλιέρου ή της ντάμας, όπως έγραψε πριν από εξήντα χρόνια το δίδυμο των επιτυχιών Αλ Χόφμαν – Ντικ Μάνινγκ και τραγούδησε ο Ντιν Μάρτιν (Takes Τwo to Τango). Προφανώς οι Αμερικανοί καλλιτέχνες δεν μπορούσαν να φανταστούν το πόσο παροιμιώδης θα γινόταν η φράση αυτή στο μέλλον και πόσο ευρεία και διεθνή χρήση θα είχε, από την τέχνη και την πολιτική έως τις τράπεζες και την απλή καθημερινότητα. Πριν από λίγες μέρες και θέτοντας τέλος στην αναποφασιστικότητα πολλών μηνών, η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γιόζεφ Ακερμαν θα διαδεχθούν δύο τραπεζίτες αντί ενός, οι Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσεν. Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως απαιτούνται δύο μυαλά για να αναλάβουν τη γερμανική τράπεζα μετά την εποχή Ακερμαν. Η αλήθεια είναι λιγότερο κολακευτική για το «εγώ» του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου. Η Deutsche Bank καταφεύγει σε σχήμα δυαρχίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της, αν και γνωρίζει εξαρχής πως ενδεχομένως να ανακύψουν δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και να προκληθούν τριβές και διαμάχες εξουσίας. Φαίνεται, όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, πως οι δύο νέες κεφαλές του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εκπροσωπούν και τον διττό του χαρακτήρα: η Deutsche Bank εντός Γερμανίας, λόγω του ακαταμάχητου μεγέθους και της ιστορίας της, συνιστά θεσμό και θεματοφύλακα στα δημόσια πράγματα. Το αντίστοιχο έργο αναλαμβάνει ο Γιούργκεν Φίτσεν, ο οποίος θα χειρίζεται τις εταιρικές, πολιτικές και δημόσιες σχέσεις. Στη διεθνή σκηνή, έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό πόλο χάρις στις εξαγορές της, όπως είναι η επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ Bankers Trust. Το έργο αναλαμβάνει ο Ινδός Ανσού Τζάιν, ο οποίος διοικεί επιτυχώς τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche και σε δυσμενείς συνθήκες κρίσεως. Συν τοις άλλοις, υπήρχε ένα ακόμα ζήτημα.

Πολιτισμικό σοκ

Οσα εύσημα κι αν έχει εξασφαλίσει ο Ανσού Τζάιν για τις επιδόσεις της επενδυτικής τραπεζικής, η οποία συνεισφέρει σχεδόν το 75% των συνολικών κερδών της Deutsche Bank, ο ίδιος δεν παύει να είναι… Ινδός και όχι Γερμανός. Το πολιτισμικό σοκ για μια μερίδα του Τύπου και της κοινής γνώμης στη Γερμανία θα ήταν αναπόφευκτο. Παρά τις λαμπρές σπουδές και τις εμπειρία του, δεν γνωρίζει γερμανικά και δεν είναι εξοικειωμένος με τη γερμανική κουλτούρα. Το μοίρασμα της εξουσίας με τον Γερμανό Γιούργκεν Φίτσεν, το μακροβιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche, θεωρήθηκε απαραίτητο αντιστάθμισμα. Ακόμα και ο Ελβετός Γιόζεφ Ακερμαν με τα γερμανικά ως μητρική του γλώσσα είχε δεχθεί κριτική από ορισμένους παρατηρητές, όταν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2002. Του είχαν προσάψει πως ήταν «πολύ ξένος» και χωρίς γνώση των πολιτικών ευαισθησιών στη Γερμανία. Σήμερα τον κατακρίνουν επειδή καθυστέρησε στην επιλογή συνεχιστή του και επειδή… θα ανέλθει περαιτέρω στην ιεραρχία. Το 2012 θα παραδώσει τα ηνία στους διαδόχους του και θα αναλάβει πρόεδρος του εποπτικού συμβούλιου της τράπεζας, αν και επί χρόνια αρνείτο ότι είχε τέτοια φιλοδοξία.

Ο Ανσού Τζάιν, πάντως, θα αναλάβει το λειτουργικό κομμάτι της τράπεζας και θα διαμορφώνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της. Το συμβόλαιό του θα παραταθεί επί πενταετία, έως το 2017, και του κ. Φίτσεν επί τριετία, έως το 2015. Υστερα από δεκαέξι χρόνια στην επενδυτική τραπεζική της Deutsche Bank, o Ινδός τραπεζίτης αναμένεται να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη εφαρμόζοντας ένα μοντέλο βασισμένο στην απόδοση των εργαζομένων. Διαρκούσης της μέχρι σήμερα θητείας του στον γερμανικό κολοσσό, ο επενδυτικός βραχίονας της Deutsche Bank μεταμορφώθηκε σε έναν παγκόσμιο παίκτη με τα υψηλότερα έσοδα στην Ευρώπη. Σε διεθνή κατάταξη συγκαταλέγεται στους πέντε ισχυρότερους ομίλους στις μετοχές και τα πάγια εισοδήματα. Υπό την καθοδήγησή του η Deutsche Bank επιβίωσε της κρίσης του 2008 και των συνεπειών της σχετικά αλώβητη, ειδικά εάν εκτιμήσει κανείς το γεγονός πως δεν χρειάστηκε κρατική παρέμβαση διάσωσης, όπως συνέβη με άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

Εχει όραμα

Καλά πληροφορημένες πηγές πιστεύουν πως δύο από τα βασικά μελήματα του Ανσού Τζάιν θα είναι να αναδιαμορφώσει τους κλάδους διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ιδιωτικής τραπεζικής, οι οποίοι δεν έχουν καλές επιδόσεις. «Διαθέτει εξαίρετες ηγετικές ικανότητες, είναι χαρισματικός και απαιτητικός από τους υπαλλήλους του», παρατηρούν αναλυτές και συνεργάτες του. «Εχει όραμα για τη δουλειά του και μπορεί με ευχέρεια λόγου να μεταδώσει τη σκέψη του». Και συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι: «Εφόσον είναι σε θέση να διοικήσει μια επενδυτική τράπεζα όπου πρέπει να βάλει σε τάξη πολλούς εγωισμούς, τότε μπορεί να διοικήσει και μια τράπεζα συνολικά, χωρίς δυσκολίες».