Κινητικότητα στους επαγγελματικούς χώρους της Ευρώπης

Κινητικότητα στους επαγγελματικούς χώρους της Ευρώπης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς, όπως αναφέρει σχετική έκθεση της Jones Lang LaSalle, συνολικά τοποθετήθηκαν κεφάλαια 24,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει άνοδο της τάξεως του 4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Πάντως, είναι δεδομένο ότι η «όρεξη» των επενδυτών για ακίνητα στην Ευρώπη περιορίστηκε, μια και κατά το πρώτο τρίμηνο η άνοδος είχε διαμορφωθεί σε 32%. Εστω κι έτσι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι αγοραπωλησίες καταγράφουν άνοδο κατά 17%.

Οπως σημειώνει στην έκθεσή της η διεθνής εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, η επενδυτική δραστηριότητα εμφάνισε μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Ετσι, σημαντικά υψηλότερες ήταν οι επενδύσεις στις χώρες της Βορείου Ευρώπης, σε αντίθεση με τη Μεγ. Βρετανία και τον ευρωπαϊκό Νότο, όπου σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων. Οσον αφορά μεμονωμένες χώρες, ξεχώρισε η Γερμανία, με αύξηση των επενδύσεων κατά 36% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με το μερίδιό της στο σύνολο των επενδύσεων να ανέρχεται σε 22%. Αντίστοιχα, εντυπωσιακά κινήθηκαν η Ρωσία, με αύξηση κατά 200%, και οι σκανδιναβικές χώρες με αύξηση 70% σε ετήσια βάση και 83% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Στον αντίποδα, στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, η πτώση διαμορφώθηκε στο 70%, κυρίως ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και τη «μετάδοσή» της σε Ισπανία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτ Στάσεν, επικεφαλής του τομέα ερευνών της Jones Lang LaSalle για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν ορισμένες μεγάλες συμφωνίες, όπως η πώληση του εμπορικού κέντρου Trafford Centre στο Μάντσεστερ της Μεγ. Βρετανίας, αντί 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και του Centro Shopping Centre στη Γερμανία αντί ποσού 650 εκατ. ευρώ. «Η δυναμική αυτή δεν συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο κ. Στάσεν. Κατά τον ίδιο, τέτοιες μεγάλες συμφωνίες πλέον απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν και κάποιες που βρίσκονται ήδη στα σκαριά έχουν μετατεθεί για το δεύτερο μισό του έτους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η μέση αξία κάθε συμφωνίας αγοραπωλησίας υποχώρησε στα 37,4 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 46,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και 41,5 εκατ. ευρώ το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή