Μικρή βελτίωση στην αγορά γραφείων της Βουδαπέστης το δεύτερο τρίμηνο

Μικρή βελτίωση στην αγορά γραφείων της Βουδαπέστης το δεύτερο τρίμηνο

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 86.193 τ.μ. γραφειακών χώρων αποτέλεσαν προϊόν ενοικίασης ή πώλησης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με έρευνα του Budapest Research Forum (BRF). Το συνολικό απόθεμα γραφείων ανέρχεται σε 3 εκατ. τ.μ., εκ των οποίων τα 527.555 τ.μ. ιδιοχρησιμοποιούνται, ενώ τα 2,55 εκατ. τ.μ. ενοικιάζονται. Κατά το εν λόγω διάστημα ολοκληρώθηκε ένα νέο κτίριο γραφείων, προϊόν ανακαίνισης μάλιστα, της τάξεως των 14.500 τ.μ. Οπως αναφέρει η έρευνα, ο δείκτης διαθεσιμότητας περιορίστηκε κάπως κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε 20,6%, έναντι 21,6% που ήταν το απόγειό του και είχε σημειωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, αρκετά γραφεία παραμένουν κενά στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, δείγμα του πλήγματος που επέφερε η οικονομική κρίση. Η χαμηλότερη διαθεσιμότητα εντοπίζεται στην περιοχή Vaciut Corridor με 15,6%, ενώ το υψηλότερο με το εντυπωσιακό 34,1% βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης.

Οσον αφορά τη μεγαλύτερη συναλλαγή του τριμήνου, αυτή αφορά τη συμφωνία ανανέωσης της ενοικίασης γραφείων 13.000 τ.μ. από τη Nokia Siemens Network στο κτίριο City Gate, ενώ στην ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασής της προέβη και η Raiffeisen Bank, στο κτίριο Akademia Bank Center, επιφάνειας 11.876 τ.μ. Οι ανανεώσεις συμβολαίων αποτέλεσαν το 45% της αγοράς, με ένα επιπλέον 45% να αφορά νέες μισθώσεις, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορά επεκτάσεις χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή