OI ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣΑπό μεγαλο-επενδυτής, φιλάνθρωπος

Η γοητεία της φιλανθρωπίας σε συνδυασμό με την αστάθεια στις αγορές και τη μείωση των αποδόσεων θέτει εκτός παιχνιδιού τον βετεράνο Τζορτζ Σόρος. Αν και δεν μπορεί κανείς εύκολα να μιλήσει για συνταξιοδότηση στην περίπτωση του 81χρονου διαχειριστή hedge hund, είναι βέβαιο ότι θέλει να στραφεί ολοκληρωτικά στα αγαθά έργα. Ο όμιλός του, Soros Fund Management, των 25,5 δισ. δολαρίων, θα επιστρέψει σχεδόν 1 δισ. δολάρια στους επενδυτές και θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια του βίου του, συχνά το ένα του πρόσωπο – του κερδοσκόπου, κατά το Bloomberg ερχόταν σε διάσταση με το άλλο, του φιλάνθρωπου. Το 1992 είχε στοιχηματίσει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα υποτιμήσει τη στερλίνα, ενώ το 1997 με τις κινήσεις του κατά του μπαχτ Ταϊλάνδης «ανάγκασε» τη χώρα να προσφύγει στο ΔΝΤ. Εγκαινίασε το πρώτο του ίδρυμα Open Society Fund το 1979 για την προαγωγή της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου στην Αν. Ευρώπη και σήμερα διατηρεί 70 ανάλογους οργανισμούς ευρειών δραστηριοτήτων σε όλον τον κόσμο. Ο Τζορτζ Σόρος διακηρύσσει πλέον ότι, όταν συγκρούεται το προσωπικό και το δημόσιο συμφέρον, κυριαρχεί το δεύτερο. Βloomberg

ΛΑΚΣΜΙ ΜΙΤΑΛ

Προειδοποίηση για τις τιμές πρώτων υλών

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Λακσμί Μιτάλ, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της ArcelorMittal, από τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη κατά 21% για το β΄ τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους πρώτων υλών. Η κερδοφορία της καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη ζήτηση χάλυβα. Πάντως, ο Λακσμί Μιτάλ τόνισε πως το τρίτο τρίμηνο τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της ArcelorMittal θα μειωθούν κυρίως εξαιτίας της εποχικής μείωσης της συνολικής κατανάλωσης χάλυβα σε συνδυασμό με τις ακριβότερες πρώτες ύλες. Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με την προβλεπόμενη επίδοση της εταιρείας το δεύτερο ήμισυ του 2011. Απλώς υπογράμμισε ότι «θα μπορεί άνετα να συγκριθεί με την αντίστοιχη του παρελθόντος έτους». Τη δεύτερη τριμηνία τα μεικτά κέρδη ανήλθαν στα 3,4 δισ. δολ. έναντι των 2,8 δισ. δολ. το 2010. Η κατανάλωση χάλυβα ουσιαστικά δείχνει τις υφιστάμενες συνθήκες σε κλάδους όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των οικιακών συσκευών. Η χαλυβουργία γνώρισε σημαντική ανάκαμψη το 2010 με αύξηση της παραγωγής της 15%, ενώ εφέτος προβλέπεται μετριασμένη αύξηση 6%-8%.

Reuters

ΝΤΙΤΕΡ ΤΣΕΤΣΕ

Ανησυχία για την ασθενή ανάκαμψη των ΗΠΑ

Την ανησυχία του για την πορεία της διεθνούς οικονομίας υπό τη σκιά του αδιεξόδου στην επίλυση του ορίου του αμερικανικού χρέους εξέφρασε ο Ντίτερ Τσέτσε, επικεφαλής της Daimler. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η παρατεταμένη ασθενής ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ, οι προϋπολογισμοί λιτότητας στη Γηραιά Ηπειρο και η αστάθεια στην αγορά ενέργειας πιθανώς να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, επισήμανε πως στην έναρξη του β΄ εξάμηνου μπορεί να μην έχει επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί.

Πάντως, η επίδοση της ίδιας της εταιρείας του Ντίτερ Τσέτσε αποτυπώνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Τα μεικτά κέρδη της Daimler το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν 23% στα 2,58 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 30% στα επίπεδα ρεκόρ του 1,7 δισ. ευρώ Τα δε έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 26,3 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με τα 28 δισ. ευρώ των προβλέψεων. Συνολικά για το 2011 ο κ. Τσέτσε προσδοκά έσοδα, τα οποία θα υπερβούν κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ χάρις στη δυναμική ζήτηση για τα ακριβότερα οχήματα της Daimler, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων θα υπερβούν τα αντίστοιχα του 2010 των 7,3 δισ. Reuters, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή